Troballa a Cassà
Localitzen a Can Frigola més de 200 pergamins, alguns datats del segle XII, els més antics del poble
L’arxiu de Cassà de la Selva ha recuperat un total de 216 pergamins medievals de l’edifici de Can Frigola, una finca datada del segle XVI, de gran valor històric i patrimonial, que l’Ajuntament va comprar l’any passat. L’examen de l’interior de la casa ha permès la troballa d’aquests papers, en un dels quals hi apareix escrit l’any 1146, de manera que ja es pot considerar que es tracta dels documents més antics que conserva l’arxiu del municipi.
De moment, els experts han acabat la primera fase de restauració dels pergamins, que ha consistit a aplanar-los i treure’n la pols i els fongs, a més de fixar la tinta en els fragments on era més dèbil. L’estudiós Joaquim Mundet ha començat ara a catalogar-los per determinar-ne la datació exacta i el contingut. Un cop s’hagi enllestit aquesta fase, es digitalitzaran per tal de permetre’n la consulta sense haver de malmetre els delicats originals. A aquests pergamins s’hi ha d’afegir un conjunt documental important que en aquests moments també està sent objecte de tractament, segons ha informat l’arxiu.
Can Frigola, juntament amb la Torre Salvana, que ja era de propietat municipal, forma part del complex arquitectònic civil més antic i important de Cassà. El conjunt va ser construït al segle XVI per la família Salvà, posteriorment va passar a mans municipals, i a mitjan segle XIX, a la família Frigola, excepte la torre adossada, que va continuar essent de propietat municipal i va fer la funció de presó. De la façana de Can Frigola destaca la gran porta d’entrada adovellada, els arcs conopials d’estil gòtic, i la torre de planta quadrada coberta a quatre vessants, i amb quatre pisos connectats per una escala de cargol. El segon pis i la garita de planta circular són elements d’una reforma posterior, possiblement del segle XVIII.