Més per menys
Comic Barcelona obrirà el 5, 6 i 7 d’abril, un dia menys que l’edició anterior però amb més activitats
El model que proposa Meritxell Puig, directora de l’antic Saló del Còmic, ara rebatejat com Comic Barcelona, és obrir-se a tota mena de públics, tant pel que fa al factor generacional com el de gustos i inquietuds, per això no creu que reduir un dia l’obertura de Comic Barcelona i alhora augmentar les activitats sigui un contrasentit, “Comic Barcelona permet que sigui quin sigui el teu interès en relació amb el món del còmic trobis el teu espai.” Per això aquest any seran quatre les sales en què de manera continuada tindran lloc activitats com master class, conferències, presentacions de novetats. El responsable d’exposicions, Toni Guiral, va explicar: “Aquest any incorporem un nou format que anomenem Fòrum, que serà una trobada amb un autor al qual se li aniran fent preguntes amb to íntim i de conversa.” Per la seva banda, Puig va insistir en la potenciació de l’espai infantil Comic Kids “que és la manera de promoure l’afició a la historieta i també una forma perquè les famílies vinguin a passar tot el dia al recinte”, va dir. Per reforçar la idea de promoure el còmic per a nens i joves, enguany els premis inclouran una nova categoria, la de millor còmic juvenil i infantil.
Però a banda del factor lúdic, el professional tindrà força pes. S’ha convidat editors estrangers que rebran les propostes dels autors. En aquest cas es començarà la feina un dia abans de l’obertura de les portes al públic.
Pel que fa a exposicions, es podrà veure la dedicada al pare de l’Univers Marvel, recentment mort, Stan Lee. Una mostra que, tal com va explicar Guiral, estarà formada per quatre parts: la primera, amb originals de creacions seves; la segona mostrarà la seva influència en el comic-book dels EUA; la tercera, sobre els treballs d’autors espanyols al mercat nord-americà, i l’última, en què diversos autors reinterpretaran la carrera de Lee amb dibuixos que posteriorment se subhastaran en benefici de l’organització Open Arms.
Una de les mostres se celebrarà fora del recinte de Fira de Barcelona a Montjuïc, la dedicada a Corto Maltés, personatge que dibuixa el badaloní Rubén Pellejero amb històries del madrileny Juan Díaz Canales.
La guanyadora del Gran Premi del Saló de l’any passat, Laura Pérez Vernetti, tindrà una mostra antològica. El també guanyador del premi a la millor obra, Ángel de la Calle, per Pintures de guerra, i Ana Penyas, guanyadora del guardó a la millora autora revelació per Estamos todas bien, també tindran la seva mostra, a les quals cal sumar-hi una de dedicada a Josep Solana Joso, fundador de l’Escola Joso, en els seus vuitanta anys, una altra creada al voltant dels setanta anys de la declaració dels drets humans amb els autors de la revista Spirou, i
Vibracions underground: interferències entre còmic i rock and roll, amb caràtules de discos realitzades per dibuixants.
Entre els convidats hi haurà l’italià Milo Manara; Daniel Clowes; la guionista de Batman, Devin Grayson; l’argentí Tute i Wes Craig, entre altres.