Llibres

Els músics reivindiquen el valor artístic del disc físic al Sant Jordi Musical

Trenta actuacions omplen vuit hores de música en directe a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm

Tot i l’auge de les plataformes que permeten escoltar música en línia, el disc físic encara té valor artístic. Això és el que reivindiquen els músics en una jornada com la de Sant Jordi, on la música també té un paper rellevant i per una estona, el disc substitueix el llibre. La mostra n’és que desenes de persones feien cua aquest migdia per poder saludar els seus artistes preferits i sortir de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm amb un exemplar del disc signat pels seus protagonistes. És una de les activitats que conformen el programa del Sant Jordi Musical que per setè any s’organitza a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. Buhos, Lax’n’Busto, Catarres o Obeses són algunes de les formacions que pujaran en algun dels quatre escenaris preparats per oferir més de vuit hores de música en directe i una trentena d’actuacions.

Obeses, Buhos i Els Catarres han estat els tres primers grups que s’han assegut a signar discos per als seus fans més incondicionals. Ho han fet a partir de la una del migdia en un espai de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm on s’han acumulat els seguidors que no volien deixar perdre l’ocasió de saludar els seus artistes preferits, i marxar cap a casa amb un exemplar del disc signat. Guillem Soler, de Buhos, reconeix que no se’n venen tants com antigament però que força gent s’hi acosta amb el disc comprat. ’’Qui és molt fan d’un grup encara compra el disc’’, assegura Soler en un dia que qualifica de ’’preciós’’.

És una idea que comparteix el cantant d’Obeses, Arnau Tordera, que ho compara amb el ’’ritual’’ del final dels concerts també és aquest, entrar en ’’contacte’’ amb el públic. Tordera creu que ’’és qüestió de fidelitat’’ i que els seguidors aprecien els artistes i per tant, també el disc que ’’té encant, tan tàctil, com visual com estètic’’.

La venda de discos ha baixat, però en canvi, no ho ha fet la seva producció, considera la Roser Cruells, d’Els Catarres, que destaca que la música català viu un bon moment. De la diada de Sant Jordi, destaca que el disc també s’ha guanyat un lloc per ser regalat així com també la música en directe, que va creixent any rere any.

Aquest és de fet, l’objectiu del Sant Jordi Musical que des de fa set anys s’organitza a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. Des de l’organització, Jordi Laball, ha destacat que des de la primera edició s’han anat ampliant els grups i els espais, i que aquest 2019 ja són 30 actuacions per completar vuit hores de música en viu. A més, l’oferta musical es combina amb el mercat de vinils, venda de llibres i gastronomia. Enguany, la pluja ha fet acte de presència abans d’obrir portes però cap a les 11, ha explicat Laball, ja hi havia cua per entrar, i al migdia, l’assistència era més que satisfactòria.

Sant Jordi solidari

L’edició d’enguany del Sant Jordi Musical té finalitats solidàries. La venda de llibres va a càrrec de la Fundació Servei Solidari, amb llibres per a la sensibilització i la mobilització a favor de l’alfabetització de persones en risc d’exclusió social. A més a més, l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona també hi venen roses de paper, els beneficis de les quals aniran a l’organització. La Fundació Privada Gaspar de Portolà ven, per la seva banda, roses naturals, vintage i les ’Gaudí’, per recaptar fons per l’entitat, mentre que els Amics de la Gent Gran, potent a l’espai les ’Roses contra l’oblit’. Per últim, la Solidaritat Sant Joan de Déu ven la polsera rosa, un braçalet per col·laborar amb programes socials de la institució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.