L’arxiu que guardava el coronel
Cataloguen més de sis mil documents que tracen la història dels Woevodski de Cap Roig i el seu cercle d’amistats
Fa pocs dies la Fundació La Caixa va anunciar la recuperació de l’arxiu històric del castell de Cap Roig, un fons de més de 6.000 documents, entre fotografies, pel·lícules, mapes, dibuixos, gravats, agendes, cartes personals i correspondència professional que sortien a la llum després d’un any i mig de catalogació. No és pas un fons qualsevol, perquè pocs altres arxius d’aquest mateix període poden acreditar un propietari tan aureolat de llegenda com el (suposat) coronel rus Nicolau Woevodski i la seva dona, l’aristòcrata anglesa Dorothy Webster, amb qui va arribar a la Costa Brava el 1927, fugint de l’escàndol que el seu matrimoni havia aixecat a Londres i amb el feliç desig de quedar-se prop del Mediterrani per sempre. La història de Cap Roig comença en aquest moment, com un “Gènesi capgirat”, segons la definició de l’escriptor Josep Pujol i Coll, que veia en la creació de Cap Roig l’afany dels Woevodski de proveir-se del seu propi Edèn després del pecat original. Els jardins i el castell van ser l’obra de la seva vida: hi van dedicar dècades de treball a peu d’obra, fent front a aturades forçades per les guerres i a dificultats econòmiques, i si bé van aconseguir veure’l acabat, no van arribar a viure al castell, sinó que van residir a l’ edifici annex que anomenaven Gate House.
El nucli del fons documental de la família Woevodski-Webster consta, d’una banda, de 1.574 documents, principalment cartes personals i correspondència professional, tot i que també hi ha mapes, dibuixos i gravats, i de l’altra, conté material gràfic i visual, amb 5.897 fotografies i 33 pel·lícules, totes digitalitzades. Aquest material és una font de gran valor per obtenir informació familiar, personal, biogràfica i comercial de la parella i la seva vida quotidiana, però també del seu cercle d’amistats. Entre les fotografies conservades, n’hi ha una en què hi apareixen Gala i Salvador Dalí, de bracet de Roussadana Mdivani, la dona del pintor Josep M. Sert, als entorns de cap Roig, cap a mitjan anys trenta. No van ser els seus únics convidats: també van rebre l’actriu Madeleine Carroll (a qui el coronel dissenyaria el castell de Calonge), Josep Pla o el dissenyador Balenciaga, a banda de membres de l’aristocràcia europea. Els aficionats a la llegenda agrairan trobar dins el fons gràfic ara catalogat una imatge de Dorothy Webster, que anteriorment havia estat casada amb el descobridor de la tomba de Tutankamon, muntant la mula amb què els calellencs asseguren que baixava a banyar-se nua a la cala d’en Massoni, coneguda des de llavors amb el sobrenom de “la banyera de la russa”. També s’hi conserva documentació de gestió administrativa, patrimonial i econòmica relacionada amb el jardí, la construcció del castell i altres projectes arquitectònics que va promoure Nicolai Woevoski. De fet, en el fons destaquen els dibuixos i els plànols dels jardins i del castell que va traçar ell mateix, així com també gravats, mapes històrics, dos herbaris de principis de segle, plànols arquitectònics originals emmarcats del castell i mostres dels teixits usats en la decoració de les diferents habitacions. La correspondència deixa constància de les relacions amb diplomàtics anglesos destinats a Espanya i amb l’anomenat Happy Valley Set, un grup de colons britànics que seguien una vida hedonista i de luxe a l’Àfrica colonial.
Una cita per a la música i per al debat intel·lectual
La Fundació La Caixa es va fer càrrec de Cap Roig el 2011, i fins avui hi ha destinat 7 milions d’euros en millores estructurals. Segons el banc, el castell, tancat al públic i en desús, era un edifici malalt des de feia 8 anys,i presentava grans esquerdes i la pedra de la façana degradada. Corregides aquestes patologies, La Caixa preveu convertir-lo aviat en “un espai per a la reflexió i el debat intel·lectual sobre la transformació de la societat”. A més, hi construirà un auditori soterrat, que respectarà la distribució i l’estètica originals del castell. Pel que fa al jardí, un dels més importants d’Europa, l’any passat van rebre 55.000 visitants, 3.000 més que el 2017. L’any passat també es va estrenar una ruta Josep Pla a Cap Roig, a partir de fragments de l’obra de l’escriptor en els quals descriu els racons més significatius d’aquest paratge. Avui, però, l’esdeveniment amb què més s’identifica el castell i el seu entorn és el festival internacional de música, que té el seu origen en el Petit Festival de Jazz de la Costa Brava organitzat el 1990, que va créixer fins a esdevenir una cita ineludible de l’estiu sota el patrocini, durant una dècada, de Caixa de Girona. El festival de Cap Roig arribarà aquest estiu a la dinovena edició amb un cartell encapçalat per Sting i Liam Gallagher, i del 12 de juliol al 21 d’agost és previst que hi passin Diana Krall, Maluma, Luis Fonsi, Katie Melua, Jamie Cullum, Nile Rodgers & CHIC o Ben Harper.