La nació de les lletres

La pluja no va deslluir la diada, però va obligar a suspendre actes i a protegir els llibres de les parades amb plàstics

Tot i la humitat ambiental, els carrers i les places de les principals poblacions gironines es van tornar a omplir ahir d'un públic nombrós, atret pel reclam colorista dels llibres i les roses, tot i que les portades dels primers van lluir menys que en altres ocasions pels plàstics que els protegien de la pluja. En moltes localitats que demà han estat cridades a les urnes, ahir ja n'hi havia unes quantes de repartides estratègicament per recollir un abundant vot anticipat que fa preveure una esplèndida quarta tongada de consultes sobre la independència. A Girona, un altre al·licient per sortir a fer un volt era poder visitar per primera vegada la nova seu de la Generalitat a l'antic hospital de Santa Caterina, on ahir va haver-hi cues per descobrir la transformació d'aquest destacat edifici històric de la ciutat.

Els grans protagonistes de la jornada van ser, com sempre, els escriptors: autors com ara Núria Esponellà, Maria Mercè Roca, Assumpció Cantalozella, Xavier Cortadellas, Lluís Muntada, Josep Maria Fonalleras, Josep Campmajó, Joan-Daniel Bezsonoff, Carles Ginés, Carles Monguilod i Clàudia Pujol, molts dels quals van assistir a l'esmorzar literari que la Generalitat va oferir al matí als Serveis Territorials de Cultura, van voltar després de parada en parada per la Rambla de Girona, per entrar en contacte directe amb els lectors i signar llibres. Com deia en el seu bloc Campmajó, últim premi Casero, respecte al seu debut com a autor protagonista de la diada: «M'ho penso passar millor que mai. Un consell: ramblejeu, gaudiu, remeneu. Llegiu. Feu-me cas!»

També el conseller Joaquim Nadal va aconseguir arribar ahir al vespre a la Rambla de Girona, a temps encara per participar en la recta final de la diada com a autor en promoció del seu últim llibre, Moments de Girona.

Èxit del vot anticipat

En el lloc més insospitat, apareixia una urna. Aquesta és la sensació que tenia ahir el passejant que voltava entre les parades de la Rambla i de la plaça de Catalunya de Girona. I el mateix es podria dir de la resta de localitats on demà els ciutadans podran donar lliurement la seva opinió sobre el futur d'aquest país.

Les consultes sobre la independència del 25-A van tenir una etapa pròleg molt esperançadora durant el 23-A: sense que hi hagi dades oficials, es pot parlar de centenars, probablement milers, de vots anticipats. «Ja hem omplert una urna i en aquesta potser ja hi ha unes 400 paperetes», deien ahir a les 3 de la tarda els voluntaris d'una de les parades de les consultes, a la plaça de Catalunya. Ni l'hora ni la pluja eren ideals per sortir al carrer a voltar i votar, però els dos joves voluntaris eren optimistes: «Millor que plogui a aquesta hora que no més tard.»

Les urnes es van convertir d'una manera natural en un element més del paisatge de la diada de Sant Jordi, entre llibres i roses, partits polítics i entitats esportives, emissores de ràdio i esglésies evangèliques: una mostra àmplia i diversa d'una societat civil madura que, evidentment, té dret a decidir el seu futur com a col·lectivitat i ara vol exercir aquest dret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.