El mar Mort
Marc Sellarés denuncia el drama dels refugiats amb una acció artística a la platja per obrir el Portalblau
“El mar esborra els dibuixos a la sorra com també ho fa amb les persones a alta mar.” Amb aquesta contundent declaració, l’artista Marc Sellarès denuncia la tragèdia que viuen milers de persones al Mediterrani i l’estat anestèsic que viu la societat per revertir-ho. Un crit de ràbia que aquest artista lligat de fa anys a l’activisme cultural i que exerceix professionalment de bomber plasma a través de les accions artístiques, com la que ahir va fer a la platja del Moll Grec de Sant Martí d’Empúries (l’Escala) i que ha servit de tret de sortida del festival Portalblau . Tota una declaració d’intencions d’aquest festival, que, a més de música, oferirà activitats relacionades amb el tema dels refugiats.
La intervenció artística –la quarta que fa d’aquesta sèrie– ha consistit en la creació d’una silueta de grans dimensions a escala real que l’artista ha dibuixat a la sorra de la platja de la localitat de l’Alt Empordà. Es tracta d’un dibuix, de 50 metres de llarg per 10 metres d’ample, que reprodueix un infant refugiat estirat i immòbil a la sorra. Les onades completen l’acció esborrant el dibuix, una crua metàfora de com el mar esborra també la vida de les persones que es moren ofegades quan miren d’arribar a Europa. “Els artistes tenim el deure de denunciar i remoure consciències. Estem tan anestesiats que res no ens afecta ja, per això mitjançant altres llenguatges com l’art podem cridar l’atenció i superar aquest escut”, declara Sellarès, un artista que ha realitzat altres contundents intervencions en el territori com el Bosc de les Creus –format per 1.293 creus de fusta instal·lades a un bosc afectat per l’incendi d’Òdena– i el túnel cavat a Tijuana just davant del mur de la frontera que separa Mèxic i els Estats Units.
Altres perspectives
Aquesta no és l’única proposta que abordarà el drama dels refugiats. Avui mateix tindrà lloc la xerrada dels periodistes Martí Albesa i Sara Montesinos, que analitzaran la situació d’arribades de persones migrants a Europa, els principals punts d’entrada i la gestió governamental que se’n fa. La conferència porta per títol Camins de silenci a la Mediterrània. Així mateix, el festival ha programat un concert del grup Orpheus XXI, una banda de músics professionals formada per persones refugiades i immigrants que actuaran a l’escenari de Mar d’en Manassa el dia 2 d’agost.
Per aquest primer cap de setmana de programació, el festival també ha programat els concerts de Marc Parrot –que ofereix els concerts del seu nou espectacle, titulat Refugi, que tenen lloc dins una iurta–, de Clàudia Cabero, amb el seu debut discogràfic Melic, i una conferència sobre Beirut del periodista Tomàs Alcoverro, demà, dissabte.