Un model exportable a altres comunitats
El projecte que està duent a terme l’Smithsonian a la Vall d’en Bas és una prova pilot que s’aplicarà a altres indrets
El retorn es farà amb diverses activitats que el mantindran obert
El director del Centre for Folklife and Cultural Heritage de l’Smithsonian, Michael Mason, ha remarcat la peculiaritat del projecte que estan duent a terme a la Vall d’en Bas, per la gran activitat associacionista que hi ha al municipi i pel fet que està format per set pobles o nuclis, cada un amb les seves particularitats. Es tracta, segons ell, d’un projecte pilot que es podrà fer extensible després a altres indrets. “L’associacionisme és molt important a Catalunya i aquest fet la distingeix d’altres llocs del món”, ha remarcat Mason.
El dirigent de l’Smithsonian ha explicat que tots els projectes d’aquest institut parteixen d’un concepte molt ampli de la cultura. “Intentem captar les coses importants, intangibles”, ha indicat. A més, ha detallat que cadascun dels projectes d’aquest institut és molt específic i local. En aquest sentit, ha destacat que fa un any van iniciar els preparatius del projecte amb dues taules rodones amb experts del territori i amb persones representatives dels diversos àmbits de la Vall d’en Bas. A més, hi ha afegit que, un cop acabat el projecte, no hi haurà un simple retorn en forma de conferència, sinó que es mantindrà obert amb activitats diverses.
Michael Mason ha explicat que el projecte de la Vall d’en Bas va néixer d’una conversa amb l’alcalde, Lluís Amat, l’any passat i en el marc de l’Smithsonian Folklife Festival, que se celebra cada any a la capital dels Estats Units i que està considerat l’esdeveniment de patrimoni cultural immaterial més important que se celebra arreu del món. Catalunya n’era la convidada i la Vall d’en Bas formava part de la delegació amb tres artesans del municipi.