Una matinal a Besalú fent d’arqueòleg
Els aficionats a l’arqueologia tenen aquest cap de setmana una bona oportunitat per experimentar aquesta ciència de recerca sobre el terreny, en les jornades de portes obertes que organitzen al jaciment d’època romana de Can Ring, a Besalú. La proposta més engrescadora són els tallers anunciats per dissabte al matí. Entre les nou i les onze, l’activitat estarà reservada a la mainada, mentre que els adults podran experimentar de les onze a la una del migdia. D’altra banda, diumenge, a les onze del matí, hi haurà una visita guiada en què s’explicarà la recerca que fan i els resultats que hi estan obtenint. Els arqueòlegs que investiguen en aquest recinte –un equip que dirigeixen Pere Castanyer, Quim Tremoleda i Joan Frigola– seran els encarregats de conduir-la.
Les restes de Can Ring corresponen a una vil·la d’època romana (des del segle I aC fins al segle IV de la nostra era) que es va començar a excavar de manera sistemàtica tot just el 2017. La coordinació científica va a cura del Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l’Estany (aquesta vil·la està relacionada amb la de Vilauba de Camós i amb la bòbila d’Ermedàs, de Cornellà del Terri) i la financen l’Ajuntament i la Diputació.
Producció de vi
Pel que s’ha esbrinat fins ara, Can Ring es va dedicar sobretot a la producció i emmagatzematge de vi, però també –en menor escala– a la ramaderia i l’agricultura. En la campanya d’aquest estiu –que s’acaba dimarts– els treballs s’han centrat a obrir en superfície uns 700 m² per tal de deixar al descobert tot el cos central de la vil·la. Els arqueòlegs han explicat que ara mateix, l’extensió coneguda del conjunt suma ja 1.150 m² construïts, però que aquesta xifra segurament s’anirà incrementant en les pròximes intervencions.
Quant a espais identificats aquest any, destaquen diverses habitacions, les restes de dos dipòsits i un gran celler format per desenes de grans tines d’emmagatzematge.