Del videoclub a casa
L'empresa gironina Cinemapost ofereix un servei pioner a Catalunya de servei de lloguer de pel·lícules a domicili
Federico Vega va demostrar fa dos anys, en plena crisi del sector, que no només era possible obrir un videoclub sinó que era fins i tot viable. El secret de Nouvelle Vague no ha estat sinó oferir als clients, actualment cap a 1.200 abonats –«gent que estima el cinema», en paraules seves– cinema de qualitat, comercial o no. El temps no només li ha donat raó, sinó que ara s'ha embarcat amb un soci, Hamish Nichols, per impulsar un projecte nou i ambiciós: Cinemapost, un servei de lloguer de pel·lícules a domicili que trenca les fronteres físiques del videoclub més tradicional; res millor que fer ús de les noves tecnologies tot basant-se en un model consolidat i estès en altres països –només cal comprovar el fenomen lovefilms britànic o el netflix americà–, per adaptar-se als nous temps i a la nova tipologia d'usuaris.
El funcionament
El sistema no pot ser més fàcil. A través del portal www.cinemapost.es (que té previst ser operatiu a principi d'aquesta setmana), s'ofereix un catàleg de pel·lícules per portar a casa a través del correu ordinari –com qualsevol altra inscripció– i que, un cop vistes, es tornen –sense cap mena de càrrec ni termini– per bústia, a través d'uns sobres especials que ja porten incorporat el franqueig. Tot plegat, per una tarifa d'abonament mensual que va de 11.90 euros (l'anomenat pla Lleuger) a 23.90 euros (pla Addicte), passant per 18.90 euros (pla Cinèfil) que els mateixos responsables recomanen i pel qual el client disposa de DVD per anar satisfent la dosi cinematogràfica.
Tant Federico Vega com Hamish Nichols tenen clar que «l'estoc és fonamental per satisfer la demanda». Ara per ara, començaran amb el vast catàleg de títols de què disposa el fons del videoclub Nouvelle Vague. Però tenen clar que de mica en mica, quan el model prengui volada hauran d'ampliar la quantitat de còpies disponibles.
Trencar fronteres
Malgrat que l'aposta és d'àmbit nacional –satisfer la demanda de Catalunya–, el fet que a l'Estat espanyol no hi hagi cap empresa que ofereixi amb solvència aquest servei no els fa descartar ampliar les fronteres. Com bé diuen, «Correus arriba a tot arreu i, encara que sembli mentida, el servei és molt bo!».
La imaginació al poder
La imaginació i l'enginy són, sense cap mena de dubte, les millors armes per fer front a la crisi. Un sector que des de fa temps no passa pels millors moments és el dels videoclubs. Des del tancament a l'Estat espanyol de la xarxa multinacional Blockbuster, fins ara han anat sorgint petites iniciatives que s'intenten adaptar als nous temps. Els caixers automàtics, per descomptat, n'han estat fins ara la millor aportació. En els països de la resta d'Europa, que sempre van més endavant –sobretot els nòrdics– ja fa uns anys que ha triomfat el model de servei a domicili que ara pren forma a Catalunya gràcies a iniciatives com Cinemapost.
Els impulsors, Federico Vega i Hamish Nichols, reconeixen que aquesta iniciativa hauria fracassat fa un parell d'anys i «la nostra intuïció és que ara és el moment perquè l'usuari accepti un servei com aquest». Nichols, que és anglès i coneix molt bé el fenomen del lovefilms, diu que ara «hem d'aprofitar que a Europa hi ha un canvi de tendència, i que els usuaris de la xarxa comencen a ser conscients que no tot és descarregar a sac. Són molts els qui prefereixen escollir, per davant de tot, la qualitat, és clar, sempre que l'oferta de la relació entre qualitat i el preu sigui raonable. No cal dir que nosaltres busquem aquesta perfil de consumidors», sentencia Nichols.