Música

La mallorquina Maria Jaume Martorell es corona guanyadora del concurs Sona 9 2019

El rap de Joina ha rebut el premi Joventut i el pop rock dels barcelonins Urpa, premi Èxit i de votació popular

Maria Jaume Martorell és la guanyadora del concurs Sona 9 2019. La veu i les composicions de la mallorquina han seduït el jurat del concurs en la final celebrada aquest dimecres a la sala Luz de Gas de Barcelona, on s’ha imposat al rap-pop polític de les empordaneses Joina (segones, Premi Joventut) i el pop rock intens dels barcelonins Urpa, premi Èxit i de votació popular.

Així s’ha decidit una edició que va arrencar fa nou mesos amb més de 100 aspirants i que un any més corona el millor artista novell dels territoris de parla catalana.

Com a guanyadora, Martorell enregistrarà i editarà un disc amb un productor professional i realitzarà concerts promocionals a l’Acústica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic i BioRitme.

Després de 9 mesos de proves, i d’una fase final a cinc (juntament amb L’Últim Europeu i Relat -Premi Cases de la Música-) en què els grups van haver d’enregistrar una cançó pròpia a Cucbonera Studios i realitzar un concert acústic als estudis d’iCat, els finalistes del Sona 9 han arribat a la darrera prova del concurs: la gran final a tres a la Sala Luz de Gas.

Amb només 19 anys i nascuda a Lloret de Vistalegre (Mallorca), Maria Jaume Martorell s’ha proclamat vencedora de la final, i per tant del concurs. Se suma així a la llarga llista de guanyadors d’aquesta plataforma de la música emergent que organitza el Grup Enderrock.

Els darrers han estat Sandra Bautista (2018), Senyor Oca (2017), Lakaste ( 2016), Est Oest (2015), Trau (2014), Copa Lotus (2013), Empty Cage (2012), Nyandú (2011) i La iaia (2010).

A més, Martorell ha guanyat també un nou guardó que s’estrenava aquesta edició, al millor artista folk entre els 18 grups de les fases finals del concurs.

La cantautora mallorquina ha convençut, doncs, amb les seves cançons despullades, entre el folk i el pop, i amb la seva veu i guitarra només acompanyada per un teclat en algunes cançons durant la final.

Aquesta nit la cantant mallorquina ha estat la més ben valorada pel jurat, integrat entre altres pels diversos mitjans coorganitzadors del concurs (TV3 i iCat) i col·laboradors (l’ACN), així com representants d’estudis de música professionals, de festivals musicals catalans, de Cases de la Música o de les administracions públiques.

Joina Canyet (Biure d’Empordà, 1996) i la seva banda Joina han quedat segones. Per elles és doncs el Premi Joventut, que es tradueix en l’enregistrament d’un EP amb 4 cançons a Bucbonera Studios i l’edició digital del disc, així com una breu gira de tres concerts promocionals per Catalunya.

Els tercers han sigut els barcelonins Urpa, amb una proposta de pop rock enèrgic que, a més, ha merescut el premi de votació popular atorgat pel públic assistent a la final. Urpa s’endú, per tant, el Premi Èxit, consistent en l’enregistrament d’un single amb dues cançons al mateix estudi i la seva edició digital.

I gràcies al guardó popular, el grup tindrà també 1.000 euros per invertir en material musical i un premi especial de la plataforma de micromecenatge Verkami: descompte del 100% sobre els serveis de Verkami i comunicació dedicada a la campanya en tots els canals de difusió del web.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.