Teatre, cava i polvoró
Una llista dels espectacles que aposten per un tipus de públic molt ampli, per integrar tant els nets com els avis, per als ‘postàpats’ nadalencs
El circ (clàssic o contemporani) és el que respon millor a la demanda d’un espectacle per a totes les edats per Nadal. A Barcelona es tornen a concentrar propostes com ara el Circ d’Hivern de Nou Barris (Sopa) i el Raluy al Moll de la Fusta. Però també hi ha propostes al SAT! (Exlibris, 22 de desembre), al Mercat de les Flors (Nu) i al Poble Espanyol (Euphòria). Al cava i al polvoró cal sumar-hi una dosi de teatre, dansa o circ per arrodonir la jornada nadalenca.
Així com Karoli trasllada el seu Home roda a diverses poblacions aquest desembre, també són un grapat els municipis que proposen accions vinculades al circ (des del tradicional circ de Girona i el Tub d’Assaig al Centre Cultural de Terrassa a l’estrena del circ d’hivern de Sant Pere de Ribes o la Saturnàlia de Vilanova i la Geltrú).
La producció més primerenca ha estat el nou espectacle del Raluy Un viatge en el temps, que preveu estar-se fins al febrer al Moll de la Fusta. És un espectacle que té un valor afegit, ja que es dedica a l’impulsor del Raluy (Carlos Raluy), fill de l’home bala que va arrencar la nissaga circense familiar. Carlos va morir pocs dies abans d’estrenar a Barcelona un títol que mantenen en gira tot l’any.
Novament, el Circ de l’Ateneu Popular de Nou Barris signa una producció de circ contemporani a la ciutat. I ja en són 19! Sopa i el vent que no s’emporta està dirigit pels acròbates i directors de la companyia belga Marcel et ses Drôles de Femmes, Marcel Vidal i Marine Fourteau. La dramatúrgia s’inspira en El llarg sopar de Nadal, en què passen diverses generacions en un mateix àpat durant diferents dècades. Vidal, que va formar-se al mateix Ateneu de Nou Barris, va fundar amb Fourteau la companyia belga el 2013. Aquest serà el quart espectacle. El repte del circ d’hivern es pressuposa més ambiciós encara, ja que comptar amb aquesta direcció podria avalar fins i tot una gira internacional. Com en les darreres edicions, la voluntat és encarregar l’espectacle a artistes que facilitin la gira d’aquests muntatges. Per això, miren que els espectacles tinguin un major grau teatral o de moviment per fer-lo més atractiu als programadors que habitualment no compten amb el circ. De fet, Nu, de Quim Girón (de la companyia Animal Religion), que es va estrenar el Nadal passat a Nou Barris, aquest any té una segona oportunitat a la ciutat amb funcions al Mercat de les Flors (del 27 al 30 de desembre). Al Poble Espanyol hi ha una nova aventura, Euphoria, adreçada a tothom (a partir de 4 anys), un espectacle que combina teatre, dansa, acrobàcia i circ amb una història poderosa protagonitzada per 15 noies i adolescents. Dirigit per Marc-Antoine Picard, es programa del 22 al 29 de desembre.
A Girona, de nou
FantAsia, el Gran Circ de Nadal de Girona, desplega un espectacle que vol destacar les estrelles del circ llegendari de la Xina. Amb 43 artistes i orquestra en directe, aspiren a tornar a sorprendre com ja ho van fer amb un espectacle sobre el gel (2018) o sobre l’aigua (2017). Serà només del 25 al 29 de desembre al pavelló d’esports de Fontajau, però amb 10 sessions amb un gran aforament.
Ca l’Estruch de Sabadell, finalment, és un altre dels grans reclams del circ per Nadal. Dissabte vinent, Kaitlyn Patrizia Delaney intervé en una càpsula de circ al Bar de l’Estruch (Evolució), coincidint amb un taller familiar de circ matinal i, sobretot, amb la funció d’Aürt. La companyia Des-equilibrats, formada per Antoni Rosselló i Coloma Roig i dirigida per Jordi Aspa(Escarlata Circus), capgira les disciplines circenses com els malabars, l’acrobàcia aèria i la manipulació d’objectes. El punt de partida de l’espectacle és Aürt, un mot català en desús que significa xoc o topada brusca.