El primer pessebrista
El Museu dels Sants d’Olot es converteix en el referent de la creació de l’escultor barceloní Ramon Amadeu, considerat el primer pessebrista català documentat
El Museu dels Sants d’Olot s’ha convertit en el referent de la producció pessebrista de Ramon Amadeu (Barcelona 1745-1821), ja que els responsables d’aquest equipament han pogut dedicar un espai a aquest escultor, gràcies a dues cessions de figures propietat de la família De Bolós. La família De Bolós ha cedit sis peces de manera temporal durant mig any al museu d’Olot, que les restaurarà i exposarà al nou espai Ramon Amadeu. Se sumen a la trentena de figures que la família ja va cedir a l’Ajuntament d’Olot el mes d’abril passat, per un període de tres anys prorrogable.
Amb l’exposició d’aquestes figures, el museu guanya temps per a la restauració i cessió de les que tenen al seu fons el Museu Etnogràfic i el Museu d’Història de Barcelona. Amadeu va produir una setantena de figures de pessebre, una mica més de la meitat de les quals són de la família De Bolós. Cal recordar que Ramon Amadeu va instal·lar-se a la casa d’aquesta família en refugiar-se de la guerra del francès.
Amadeu està considerat el primer pessebrista català documentat. Les seves obres van crear escola i molts figuraires catalans van seguir el seu estil. L’expert en barroc del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Joan Yeguas, ha remarcat que la cessió de les figures ha permès per primera vegada fer una neteja del cànon estilístic de l’escultor. Per això,i com a conseqüència, han pogut fer una neteja de l’inventari de peces, ja que hi havia moltes figures del segle XIX i principi del XX que se li atribuïen erròniament i, en canvi, eren de seguidors del seu estil. “Tothom qui vulgui estudiar Amadeu ha de venir a Olot”, ha remarcat Yeguas.
Ell mateix ha posat en relleu que la relació de l’escultor barceloní amb Olot és anterior a la de la seva estada a casa dels De Bolós. Va esculpir per exemple l’Eccehomo del Tura i un sant crist de sant Esteve. I és que Ramon Amadeu era també un destacat escultor d’imatgeria religiosa. Per això, a l’espai del Museu dels Sants, els visitants poden descobrir l’escultor a través de tres àmbits: els encàrrecs religiosos, les figures de pessebre i els altres artistes que van seguir el seu corrent, imitant l’estil d’Amadeu de fer les figures.
Josep Maria Arnau de Bolós ha remarcat que el nou espai és fruit de la col·laboració entre els privats i l’administració, i ha manifestat el desig que aquesta mateixa fórmula serveixi per museïtzar la casa familiar del carrer Major, on hi ha el primer museu d’Europa i una farmàcia antiga.