la contra

Ilturo de fira

La Fira Iberoromana de Cabrera de Mar arriba a la quinzena edició exhibint els jaciments de Can Modolell

Els Armats de Mataró envaeixen el poble. Per segon any consecutiu, els Armats de Mataró faran acte de presència en la Fira Iberoromana, i després de demanar permís a l'alcalde ocuparan la plaça per fer-hi alguns dels seus quadres i formacions.


Ilturo és el nom que tenia el poblat ibèric de la muntanya de Burriac. Va ser capital de Laietània i és, segons els experts, un dels jaciments més importants de la Península. Amb l'arribada dels romans, l'emplaçament va conservar el nom, però es va canviar de lloc, i la nova ciutat va quedar instal·lada al peu de la muntanya, on avui hi ha Cabrera de Mar. Els veïns n'estan orgullosos, del seu passat, i ho demostren des de fa quinze anys amb la Fira Iberoromana, en què retrocedeixen uns quants segles en el temps per rememorar els antics pobladors d'aquestes terres.

L'entrada triomfal dels Armats de Mataró ambientarà aquest diumenge la fira, que vol donar protagonisme a la pagesia, la gastronomia i també a les entitats. L'acte inaugural anirà a càrrec de la xef de Sant Pol Carme Ruscalleda. En la fira, hi participen restauradors del municipi, que ofereixen els tastets a canvi de la moneda de l'època, els asos, que es podran adquirir a l'estand d'informació. També hi haurà plats de cuina experimental iberoromana a partir de receptes extretes de l'època. Pel centre del poble es podran visitar parades de productes agrícoles, tallers d'artesania, projeccions audiovisuals i, un any més, es podrà veure com es preparen les brases i les graelles per coure durant hores i hores els porcs que se serviran en el sopar ambientat plenament en l'època romana.

Un dels objectius dels quinze anys de fira és donar a conèixer l'important patrimoni arqueològic que té Cabrera i que ara per ara és difícilment visitable. La fira és una bona excusa per organitzar les visites guiades i teatralitzades que es faran de les restes de Can Modolell, propietat de la Fundació Burriac. Aquest jaciment ha proporcionat excepcionals testimonis del culte al déu Mitra, així com les restes d'una sumptuosa vil·la.

El regidor de Festes, Josep Durà, es mostra satisfet de poder exhibir, encara que només sigui per un dia, aquest jaciment, però d'una manera més dinàmica. Amb les activitats, els tallers i les dues visites que ha organitzat Tanit Difusió, es pretén acostar a un públic més familiar tot aquest llegat sota el guiatge d'un arqueòleg. En el recorregut s'estrenaran plafons que milloraran les instal·lacions dels jaciments, i en acabar la visita, un petit tastet reconfortarà els visitants. Els que s'acostin a la plaça de la Fàbrica també hi podran veure la reproducció d'una arcada de pedra de can Modolell.

I tant sentir a parlar de romans, no cansa? Pel regidor de Festes, la clau és buscar activitats diferents per no fer-la repetitiva. I la prova són aquestes visites guiades als jaciments i propostes com ara l'exposició Vox ossum, que dissabte s'inaugurarà a Can Bartomeu i que mostra la importància de l'antropologia humana com a ciència accessòria de la investigació en arqueologia. Parlant clar i català, com a partir dels ossos es poden determinar patologies o les causes de la mort. Una mostra al més pur estil serial televisiu de moda, amb la doctora forense que protagonitza Bones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.