A la Vall d’en Bas volen crear una ruta pels trenta molins fariners de la vall
L’Ajuntament i el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca faran també una publicació sobre el tema
Ara per ara només n’hi ha tres que funcionen
Un inventari del patrimoni hidràulic de la Vall d’en Bas ha determinat l’existència d’una trentena de molins fariners i ara l’Ajuntament i el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (Pehoc) treballen per donar valor a aquest patrimoni, deixar-ne constància en una publicació i crear una ruta específica. El pas previ a tot plegat, segons ha remarcat l’alcalde, Lluís Amat, és el retorn als veïns de la Vall d’en Bas de tota la informació obtinguda, en forma d’un cicle de conferència o bé d’una jornada sobre el tema.
Una part important d’aquests molins estan en estat de ruïna, tot i que puntualment s’hi ha començat a actuar, com en el cas del camí Ral als Hostalets d’en Bas, on els participants en un camp de treball d’estiu el van desbrossar. N’hi ha un grup més de ben conservats, però no en condicions de funcionar i un altre petit grup de molins que estan en bon estat i en funcionament gràcies als seus propietaris. Es tracta del molí del Perer dels Hostalets d’en Bas, el de l’Aubert del Mallol i els del Ferrer i can Famada de Joanetes. En tots els casos es tracta de molins particulars, la majoria del segle XVIII i alguns dels XIII i XIV. L’estudi ha determinat que la important nòmina d’aquest tipus de construccions està relacionada amb l’activitat agrícola de la vall, majoritàriament cerealística, i en la importància de la xarxa hídrica del municipi; és a dir, del riu Fluvià i dels seus afluents, bàsicament la riera de Joanetes i del Gurn.
El treball és fruit de la col·laboració de l’Ajuntament i el Pehoc, en concret de Jesús Gutiérrez, Xevi Solà, Arnau Brossa, Jaume Borràs, Joan Pujolriu i Xevi Collell.