Àlex Nogué s’endinsa al bosc dels exiliats
L’espai Art i Memòria del Museu Memorial de l’Exili (Mume) inaugura dissabte que ve, 18 de gener (12 h), la videoinstal·lació Fugir, de l’artista Àlex Nogué. L’exposició, que es podrà visitar fins al 31 de maig, planteja una reflexió sobre el bosc com a testimoni silenciós i immutable de totes les persones que han hagut d’emprendre el camí de l’exili, un espai cobert de petjades que acaben configurant una estructura cultural que travessa el temps. En el seu treball, Àlex Nogué parteix de l’observació dels arbres del paisatge pirinenc, per on van fugir milers d’exiliats republicans. Aquells mateixos arbres han estat testimonis de la desbandada, durant la segona dècada del segle XXI, d’unes altres personalitats del món artístic i polític, raona Nogué, en referència als processos judicials que van seguir al referèndum de l’1 d’octubre del 2017.
L’artista visual i catedràtic de la Universitat de Barcelona Àlex Nogué (Hostalets d’en Bas, 1953) és editor de la revista científica BRAC (Barcelona, Recerca, Art i Creació). És també autor de diversos llibres sobre els processos de creació fonamentats en l’experimentació artística personal. L’any 2017, va guanyar la novena edició de la Biennal d’Art de Girona, convocada per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.
D’altra banda, fins al 3 de febrer encara es pot visitar al mateix Mume l’exposició Refugium, refugia, una proposta del pintor i dibuixant Marco Noris, que s’ha inspirat en el camp de concentració de Ribesaltes per recrear un viatge per la memòria col·lectiva de les persones exiliades. L’artista retrata els llocs físics i emocionals de l’exili i el desarrelament a través d’una vintena de quadres a l’oli i quatre instal·lacions que sumen en total 120 m² de paper.