Amposta torna a principi del segle XX

La Festa del Mercat a la Plaça es consolida amb una segona edició que tancarà portes avui

«L'any passat el meu marit es va vestir d'època, i enguany jo també m'hi he apuntat.» Així ho assegurava ahir a la tarda una senyora a una altra en mig del carrer major, un dels eixos principals de la Festa del Mercat a la Plaça, i on es concentren la majoria de les parades que recreen el mercat de principi del segle XX. Enguany, després de l'èxit de la primera edició de la festa, molts ciutadans n'han volgut ser partícips, i una manera fàcil de fer-ho ha estat vestir-se d'època. Però la implicació dels ampostins i ampostines, en molts casos, ha anat més enllà. Alguns comerços han situat una paradeta a la recreació del mercat, així com també ho han fet moltes entitats, com la Unió Filharmònica o fins i tot el col·legi Agustí Barberà, en la parada del qual es poden trobar pastilles de sabó fetes pels alumnes del centre.

I és que aquesta festa no només entusiasma els més grans, que recorden èpoques passades, sinó que també els més petits en són protagonistes. Ahir a la tarda es van organitzar diversos jocs tradicionals pels carrers i places del nucli antic. Jocs que passen de generació en generació com les curses de sacs, la baralluga o la rabieta van fer passar una bona estona tant a petits com a grans.

Però, a banda dels actes lúdics, la festa també pretén fer un salt en la història i recordar trets característics de la vida d'abans. Potser per això una de les parades amb més èxit és la que recrea la barberia de Manuel Garriga, que estava situada al carrer major. L'estand disposa de tots els estris que s'utilitzaven temps enrere, i amb fotografies de l'antiga barberia. Unes altres parades que també causen admiració entre el públic són les dels artesans, que demostren el seu art. El terrissaire de la Galera, Lluís Cortiella, oferia ahir exhibicions de com es treballa el fang, i en una parada de pauma d'artesans de Mas de Barberans els nens podien aprendre a fer productes artesanals.

Recorreguts històrics

L'afany de la festa de recuperar la història del municipi també es troba en les visites i rutes guiades que ahir es van dur a terme. Al matí, es va fer una ruta sobre el comerç i els artesans de començament del segle XX, i a la tarda es va fer una ruta que duia per nom De quan Amposta tenia nou molins d'arròs i un molinet.

L'èxit dels tallers

Per promoure la participació en la Festa del Mercat a la Plaça, es van posar en marxa, a l'octubre de l'any passat, cinc tallers oberts a tothom per preparar activitats que dinamitzessin la celebració. Ahir, ja es van poder comprovar alguns dels resultats que han donat aquests tallers, amb l'espectacle nocturn de teatre i música que es va fer pels carrer dels nucli antic titulat Una passejada pel temps, fruit del taller de teatre. Avui a la tarda, els alumnes del taller de balls de principi del segle XX participaran en la representació de la sarsuela Ja tenim pont, que parla de l'impacte urbanístic que va representar la construcció del pont penjant i que està adaptada de La Gran Vía, una sarsuela que explicava la construcció d'aquest eix viari de Madrid. L'acte se celebrarà al Teatre de la Lira Ampostina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.