Un pioner fantàstic
L’Any Joan Perucho, que commemora el centenari del naixement de l’escriptor barceloní, vol reivindicar una figura molt destacada més enllà de la literatura
Joan Perucho va néixer a Barcelona el 1920, ara fa cent anys. Va morir el 2003 i, en aquest període de temps, va fer moltes coses. Va ser jutge de professió. I d’afició, novel·lista molt prolífic, poeta, gastrònom, col·leccionista de llibres i de quadres i antiguitats, crític d’art i bon amic d’artistes, i de tothom qui tenia a tocar. A més, va ser pioner en diversos àmbits i una persona que deixava empremta.
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà, i el comissari de l’Any Perucho, Julià Guillamon, van oferir ahir una roda de premsa amena, anant per feina i amb força humor. Les dues filles de Joan Perucho, Eulàlia i Sofia, presents en l’acte entre altres personalitats, es van fer un fart de riure.
La consellera va deixar anar que “ningú millor que Julià Guillamon per comissariar l’Any, perquè és Perucho rediviu”. Tot seguit, va citar altres homenatges que la Generalitat té previstos aquest 2020: Josep Carner, Alexandre de Riquer, Palmira Jaquetti, Antoni Maria Badia i Margarit, Josep Pallach, Matilde Escalas i l’Orquestra Pau Casals, que fa cent anys.
Ponsatí-Murlà va voler subratllar el sentit de la col·laboració. “Des de fa anys, el model d’Any que promou la ILC implica aportar els recursos que calgui, econòmics i humans, però no tindria cap sentit fer-ho en solitari; és clau aconseguir, en cada cas, la complicitat i corresponsabilitat de tants municipis, entitats, empreses, equipaments culturals, etc. com sigui possible.” Tant ell com la consellera van declarar que l’augment de pressupost en cultura no és suficient ni “el que el país es mereix”, però la part específica que s’aportarà a l’Any Perucho, i que només cobreix una part de la despesa, és de 75.000 euros, quan fins ara era de 50.000.
El Perucho rediviu
Julià Guillamon va acollir de bon grat la definició de la consellera, abans de passejar pel programa d’actes, tot salpebrat amb sucoses anècdotes que va viure amb l’homenatjat. “Quan vaig conèixer Joan Perucho, jo tenia uns 21 anys i havia escrit un article molt pesat sobre ell. No sé si el va arribar a llegir, però em va convidar a casa seva a prendre cafè. La casa era com una escenografia teatral, però amb llibres i antiguitats reals. Ell es movia per casa com un actor, perquè la creació més gran de Perucho va ser Perucho, per com parlava, fent servir expressions que ningú feia servir, i com es movia, gesticulant molt i amb onomatopeies... De seguida em va dir que al pis de sota hi havia un fantasma”, va explicar Guillamon.
“Perucho és una porta a moltes coses que només feia ell; va ser pioner a parlar de disseny gràfic i la primera persona a l’Estat espanyol a parlar de Lovecraft... Li interessava tot: la fotografia, el còmic, la gastronomia, l’art... Era amic de Miró, Tàpies, Pons, Zush...”, hi va afegir.
Pel fet de ser jutge i haver exercit en moltes localitats, que es feia seves a través de la literatura que creava, l’Any se celebrarà a Albinyana, Banyoles, Barcelona, Berga, Gandesa, Madrid, Móra d’Ebre, Morella i Reus.
Hi haurà exposicions, espectacles de petit format, conferències, un congrés acadèmic, rutes literàries... Es reeditaran molts dels seus títols i “es farà un vi en honor seu”, va detallar Guillamon.
“Hem intentat que les conferències i els pròlegs per a les reedicions no les fem només ganàpies i hi haurà participació de gent jove, que ara està descobrint Perucho a través de la fantasia, de la qual va ser un precursor a casa nostra”, només cal recordar títols com ara Les històries naturals i Llibre de cavalleries.
Dilluns 16 de març tindrà lloc al Palau de la Generalitat un acte institucional d’homenatge a Joan Perucho, amb la presència del president Torra.
En el web anyjoanperucho.cat, es poden consultar totes les activitats previstes amb els detalls i les dades pertinents.