Esperant el final del confinament
Salvador Balcells arriba amb ‘Si saps caure, t’alçaràs’, el sisè títol de la sèrie del comissari Emili Espinosa
Des que el 2007 va publicar La taca negra, primera novel·la amb el personatge de l’Emili Espinosa, amb què va guanyar el premi Joan Arús, Salvador Balcells (L’Espluga de Francolí, 1946), ha anat sumant títols a la sèrie. Arriba el sisè, Si saps caure, t’alçaràs, com la resta, publicat per Meteora.
En espera que el confinament s’acabi, Balcells defineix la trama: “El tema central està relacionat amb el món de la medecina però, quan la vaig escriure, no em podia imaginar el que està passant.”
“Volia explicar que en totes les facetes de la vida, fins i tot en les més nobles, hi pot haver racons foscos”, afirma qui durant molts anys va ser llibreter al Prat de Llobregat i, d’ençà de fa pocs, un dels motors del festival de novel·la criminal El Vi Fa Sang, a l’Espluga de Francolí.
L’Emili Espinosa, ara comissari a Montblanc, comença a investigar la mort de Laura Fallares, una dona que, minuts abans de precipitar-se per un penya-segat, assegura que té proves de la culpabilitat del químic Eduard Gómez Luera, acusat de la mort de la seva dona i pendent de judici. Qui investigarà el cas, però, i ja des de Barcelona, és la sergent Pilar Surroca, fidel col·laboradora d’Espinosa. “Estic especialment satisfet de la trama detectivesca paral·lela, que es desenvolupa al voltant de la vida personal de la Pilar, a la seva casa del Poble-sec.”
En la novel·la policíaca en català no hi ha gaires sèries. Falta de lectors fidels? O falta d’autors que s’hi decideixin? “Una mica de cada, però, sobretot, perquè per fer una sèrie has de trobar un protagonista amb prou personalitat que ho justifiqui. Jo vaig tenir la sort de crear l’Espinosa, un policia intuïtiu, individualista, amb educació franquista, dues filles indepes i tendència a l’enfrontament amb els superiors. Em va sortir un personatge diferent del model de detectiu arquetípic. Quan vaig escriure La taca negra no pensava a fer una sèrie, però la reacció dels lectors m’hi va portar”, assegura Balcells.
En aquesta última novel·la el protagonisme recau més en la figura de la Surroca, però l’autor no gosa afirmar si prendrà el relleu definitivament a un desgastat Espinosa. “El temps ho dirà. Ara bé, fer una sèrie amb protagonista femenina seria tot un repte per a mi, pels trets psicològics diferents entre els dos sexes.”
A les novel·les de l’Espinosa hi té molt de pes la seva vida domèstica i personal i els temes varien en cada títol: la prostitució, la política, rivalitats enològiques, el submón dels creueristes... “Miro que la temàtica estigui relacionada amb l’actualitat i, alhora, amb coses que m’interessin especialment a cada moment. Es diu que la novel·la criminal és la successora de la novel·la realista i social i que la seva evolució segueix l’evolució de la societat. Procuro traslladar a la ficció aquest reflex de la nostra societat”, detalla l’autor.
Seguint aquest fil, doncs, com creu que afectarà la situació de crisi sanitària al món del llibre? “Afectarà tota la nostra vida a partir d’ara, no només la cultura. I en el món del llibre patirem. La meva novel·la, per exemple, es va distribuir poc abans del confinament i s’està fotent de fàstic a les llibreries, probablement en paquets sense obrir. Un cop desconfinats, això sí, sortiran tot de llibres explicant l’experiència i semblarà que el sector revifa, com va passar amb els llibres sobre el procés. Esperem que no sigui un altre miratge...”