cultura

Es presenta a Xulella un llibre de memòria històrica dels darrers cinquanta anys

El Saló de Sessions de l'Ajuntament d'aquesta localitat de la comarca dels Serrans, es va quedar més que xicotet dissabte passat, quan es presentava el darrer treball del historiador José Deltoro relacionat amb la vida comuna de Xulella dels darrers 50 anys.

El director del Departament d'Humanitats de la Universitat Cardenal Herrera, ha estat l'encarregat de realitzar el pròleg d'aquesta publicació, que utilitza la tècnica de l'entrevista para la reconstrucció del passat més pròxim. Tracta de restaurar un temps viscut no fa molt encara, a partir dels testimonis orals d'una dotzena de majors del poble, la memòria dels quals encara marquen el present des d'un temps pretèrit viscut en primera persona.

El treball, és un exponent de la transmissió cultural mitjançant la tradició oral i s'hi fonamenta sobre allò relatat per un grup de paisans de l'autor, que, mitjançant el testimoni, relata aspectes de la vida quotidiana.

A més d'això, el volum editat per l'Aula de Cultura Tradicional Valenciana de la Universitat Politècnica de València, a instància de l'Associació Tabaira d'aquesta localitat serrana, aporta dades històriques dins d'un escenari en que, la falta d'aquesta mena de dades accessibles i pròximes es fa evident.

D'aquesta manera s'aborda el solar històric que han ocupat els dotze protagonistes de Xulilla: un pueblo, un tiempo, sense oblidar qualsevol mena d'anècdota viscuda per aquestos, cosa que fa que la narració s'hi projecte i siga vàlida per a qualsevol altre indret de la comarca o del conjunt del País Valencià.

Comarca oblidada

PERE ROSSELL

No és la primera vegada que, amb motiu de la presentació de qualsevol publicació bastida als pobles dels Serrans, hi ha coincidència en subratllar l'oblit endèmic que aquesta comarca pateix. D'un temps ençà, associacions, grups i entitats culturals dels pobles d'interior, han decidit recuperar memòria i començar una biblioteca pràctica que pose en relleu aquesta realitat rica en experiència i farcida de bones propostes viscudes dins d'un paisatge i d'un ecosistema que encara ara surt del silenci. Aquest és el denominador comú de totes les publicacions fetes als Serrans: posar en valor la forma d'entendre la vida d'aquesta comarca i recuperar la paraula i el relat, dins d'un ambient en que encara domina el caciquisme social, polític i econòmic, setanta anys després de la darrera batalla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.