Llibres

Una festa, malgrat tot

El sector del llibre i dels floristes, malgrat les limitacions imposades per la crisi sanitària, aposten per celebrar el Dia del Llibre i de la Rosa amb molta implicació

Algunes llibreries tindran exemplars signats prèviament pels autors

Avui no serà una festa grossa, com una diada de Sant Jordi habitual. Tampoc serà una gran festa, com la que va dissenyar el sector del llibre i les flors, perquè les restriccions imposades per la crisi sanitària i els cops de volant i les contraordres de les diferents administracions –sovint tan desorientades com tothom–, més que posar bastons a les rodes, les han arrencat de l’eix.

Però qui diu que no pot ser una festa, malgrat tot? Una de discreta i simpàtica, d’improvisada i imaginativa, una de les que et permeten de conversar, en comptes de ser arrossegat per una riuada de gent. Una de les que demostren de què estem fets.

S’aplicarà un descompte del 10% en la compra de llibres i hi haurà milers de roses vermelles (i aquest any també de blanques, com a símbol d’esperança) a disposició de qui en vulgui. Per tant, serà una festa en la mesura en què tots ho vulguem, superant tots els entrebancs.

Hi haurà tradicions que cauran, com els vermuts i els dinars que organitzen algunes editorials per als seus autors i per als mitjans. I l’esmorzar massiu en un hotel del carrer Pelai o de l’Ajuntament de Barcelona. Però sí que hi haurà un esmorzar a la pastisseria Farga, en què Grup 62 portarà davant els mitjans les vuit apostes recents: Laia Aguilar, Care Santos, Núria Pradas, Pilar Rahola, Gemma Ruiz, Toni Cruanyes, Xavier Bosch i Enric Calpena.

Les llibreries, com ja hem anat informant els darrers dies, podran aplicar una mena de lliure albir –o llibre albir– pel que fa a posar paradeta al carrer –l’alcaldessa Colau ho va autoritzar– o no, tenir algun autor signant, o no, allargar l’horari, o no... On no hi haurà opció és a l’hora de mantenir les mesures de seguretat. Però això ja ho tenien previst, organitzat i garantit feia setmanes.

Hi ha algunes llibreries que, en veure la indefinició forçosa i les complicacions que podien patir, van optar per retirar les previsions de signatures. De fet, la intenció del Gremi d’Editors era poder fer públiques les llistes d’autors signants a les diferents llibreries del territori perquè els lectors poguessin demanar hora d’una manera còmoda i senzilla. Però aquestes llistes, finalment, no s’han creat, o no de la manera massiva que es pretenia, i les llibreries o editorials que tindran algú signant ho han comunicat a través de les xarxes socials.

Algunes firmes

Dos exemples són l’editorial Univers, d’Enciclopèdia Catalana, que tindrà David Nel·lo signant el premi Sant Jordi, Les amistats traïdes, a l’Espai Abacus d’Enric Granados a les 12 h i a les 17 h a la Llibreria Documenta. Tot un premi Sant Jordi signant només a dos llocs, i gràcies... Ja està tot dit.

Però no, perquè alguns com Rafel Nadal faran més ruta amb el seu Mar d’estiu: a Girona, signarà a la 22 (11h) i a l’Empúries (12,30 h), i, ja a Barcelona, a Tòmiris (16 h), La memòria (17 h), Documenta (18 h), Espai Abacus (19 h) i La Caixa d’Eines (20 h). Finalment, Carla Gràcia signarà L’abisme i Set dies de Gràcia, a les 11 h, a La Memòria, i a les 13 h a la Documenta.

La nova llibreria Ona, del carrer Pau Claris, ha optat per fer una versió de signatures no personalitzades, però sí 100% segures. Ahir ja van començar a passar per la llibreria una vintena d’autors a dedicar uns quants exemplars de les seves novetats, noms com ara Irene Solà, Eva Baltasar, Josep Rull, Laura Borràs, Marta Orriols, Rocio Bonilla, Marc Moreno, Genís Sinca, Pau Vidal, Antoni Bassas... I avui, també a Ona, al llarg del dia passaran a signar exemplars Xavier Bosch, Núria Pradas, Txell Feixas i Màrius Serra. “La idea no és fer firmes, perquè no volem col·lapses, sinó que deixin el llibre dedicat; ara bé, si hi ha la possibilitat de fer alguna firma al moment, d’acord, però no és l’objectiu”, van aclarir des de la llibreria.

El mateix sistema de firmes per endavant, afegint-hi el factor de virtualitat, l’aplicarà la plataforma Kindle. Ja fa uns quants anys que, per Sant Jordi, s’ofereixen firmes digitals per als lectors de llibres electrònics, però aquest any estan més justificades. Fins a 50 autors amb novetat s’han avingut a signar, com ara Gonzalo Boye, Elisabet Benavent, Leticia Costas, Máximo Huerta, Santiago Posteguillo, Irene Vallejo, Lorenzo Silva...

Dijous passat, l’editorial Cossetània de Valls –i Angle i Lectio– va reunir els seus autors amb novetat a les escales de la catedral de Tarragona per fer una foto de família i escalfar motors amb algunes firmes. Ja ho han fet altres anys. Hi van ser més de la meitat dels vint previstos, amb noms com ara Olga Xirinacs, Rosa M. Martínez Ascaso, Joan Cavallé, Jesús M. Tibau...

La imatge mostra, involuntàriament, la situació general: menys dels que havien de ser, però fent pinya, amb màscares, un fons en construcció i mirant aquí i allà, buscant on s’amaga un futur més engrescador. Bon Dia del Llibre i de la Rosa, en tot cas. Al carrer i comprant.

llibres

Els més venuts abans del Dia del Llibre i la Rosa

acn

Canto jo i la muntanya balla (Anagrama), d’Irene Solà, i Mar d’estiu (Univers), de Rafel Nadal, continuen sent líders de vendes, en ficció i no-ficció, just abans de la celebració de la festa del llibre d’avui. En ficció, altres títols que estan entre els més venuts són L’enigma de l’habitació 622 (La Campana), de Joël Dicker; L’espia del Ritz (Columna), de Pilar Rahola; Boulder (Club Editor), d’Eva Baltasar; Atrapa la llebre (Periscopi), de Lana Bastasic, i Pluja d’estels (Destino), de Laia Aguilar. Pel que fa al castellà, El enigma de la habitación 622 (Alfaguara), de Jöel Dicker, en ficció, i Así están las cosas (Roca), de Gonzalo Boye, en no-ficció, són els més venuts.

Primera diada de Vitel·la Espai Fòrum, de Palafrugell

x.c

Els responsables de la llibreria Vitel·la de l’Escala obriran aviat –encara no poden especificar quan– la nova llibreria Vitel·la Espai Fòrum, de Palafrugell, al local que abans ocupava la Mediterrània Espai Fòrum. A la foto, publicada fa uns dies al seu Facebook, s’hi poden veure els “primers habitants de Vitel·la Espai Fòrum”. La nova llibreria tenia previst obrir el 22 de març, però el virus ho va impedir. De moment, Vitel·la Espai Fòrum ja tindrà avui parada a la plaça Ermenganda de Palafrugell. La Vitel·la de l’Escala, que fa pocs mesos també va traslladar-se a un nou local davant la platja de les Barques, avui tindrà dues parades en plena platja.

premi

Avui es concedeix el Premi de Poesia de Sant Cugat

redacció

Avui a les 12.30 h, al claustre del monestir de Sant Cugat, la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, anunciarà el veredicte del 18è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater, acompanyada pel president del jurat del premi i editor d’Edicions 62, Jordi Cornudella. És un dels premis més prestigiosos de poesia en llengua catalana i també dels més ben dotats econòmicament, amb 8.530 euros.

Patrici Tixis PRESIDENT DE LA CAMBRA DEL LLIBRE

“Ara hi ha novetats molt bones, una gran collita”

Xavier Castillón

La Cambra del Llibre de Catalunya és l’organitzadora, juntament amb el Gremi de Floristes, del Dia del Llibre i de la Rosa, presentat oficialment el 15 de juliol. En una setmana han canviat moltes coses, però Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre, les afronta amb optimisme i esportivitat.

Ja tenim aquí l’esperat Dia del Llibre i de la Rosa. Com ho veu?
La veritat és que nosaltres, des del primer dia que vam pensar a organitzar aquesta diada del 23 de juliol, vam plantejar tres possibles escenaris al Procicat i vam remarcar que seríem flexibles. Aquest és el tercer escenari. A Barcelona, cada llibreria podrà tenir parada al carrer, si vol, davant de la seva seu, però no es podrà fer l’anunciat espai de concentració de parades al passeig de Gràcia. En tot cas, Barcelona no és Catalunya, i paral·lelament a Girona, Vic i molts altres llocs sí que hi haurà espais de concentració. Això vol dir que hi haurà tres milions de persones de l’àrea de Barcelona que hauran de celebrar aquest dia anant a la seva llibreria de proximitat. Això és el que ens ha tocat viure i això és el que farem. Evidentment, ens sap molt de greu perquè no és el millor escenari possible, però preferim veure l’ampolla mig plena.
Com han presentat aquest Sant Jordi d’estiu a la ciutadania?
Sobretot com una manera de tornar-se a acostar als llibres i a la lectura, ara que som a les portes de l’agost, un mes en què tradicionalment es llegeix més. De fet, ja s’ha plantejat, com una idea per explorar de cara al futur, que aquesta festa del llibre es mantingui al juliol més enllà de l’excepcionalitat d’aquest any, just abans que la gent marxi de vacances.
La lectura és una bona companyia durant les vacances... i durant els confinaments.
Sí, és cert. De fet, està demostrat que la lectura va ser una de les activitats que ens va fer passar millor el confinament i a les quals hem dedicat més temps en aquest període, després de mirar la televisió i parlar per telèfon. Fins i tot en determinades franges d’edat es va produir un increment significatiu dels índexs de lectura. En general, durant aquests mesos d’aïllament s’ha recuperat força l’hàbit de la lectura, tant per disfrutar com per aprendre.
Se n’ha parlat molt, però defensi les virtuts de la lectura.
És l’entreteniment cultural més proactiu que hi ha, no és gens passiu, perquè quan llegeixes aprens vocabulari i millores la teva capacitat d’expressió. A més, també és el més barat: si un llibre que t’ha costat 20 euros el llegeixes en 40 hores, et surt a 50 cèntims l’hora. I després el pots rellegir.
També és optimista respecte a les previsions de vendes del Dia del Llibre i de la Rosa?
És cert que per Sant Jordi vam rebre una bona patacada i vam vendre només un 25% o un 30% del que veníem habitualment el 23 d’abril. Els resultats del 23 de juliol variaran força d’un municipi a un altre, perquè les condicions seran molt diferents, i és evident que el balanç global no compensarà el que vam perdre per Sant Jordi. Però ara tenim un al·licient important: hi ha novetats editorials molt bones, una gran collita que pot atreure més lectors a les llibreries, a més del 10 per cent de descompte estipulat per a aquesta diada a totes les llibreries de Catalunya que s’han afegit a la iniciativa.

Una rosa també blanca

El Gremi de Floristes convida a passar per les botigues i arrodonir la festa
J.B
A Catalunya, es distribuiran avui 1,5 milions de roses, el 25% d’una diada de Sant Jordi

A situacions excepcionals, decisions valentes. Per primer cop, els floristes de Catalunya vendran rosa blanca a les seves parades (a més de la vermella, la més habitual). Ho han fet com a signe d’agraïment als que han treballat per superar la crisi sanitària i també de condol i comiat pels qui han mort aquests mesos. Les roses al juliol pateixen molt més la calor que a l’abril. Per això, s’han encarregat flors de tija gruixuda, de gran qualitat, que són les que millor poden aguantar la calor d’avui. I per garantir que les roses continuaran fresques dies més tard.

S’ha de mirar endavant. El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, intenta repartir ànim pel cop de porta que les exigències sanitàries han donat a una celebració que volia ser de mínims. Si per la diada de Sant Jordi es van vendre 600.000 roses, contra els sis milions dels últims anys, ara s’intentava posar-ne al mercat 1,5 milions (aquesta xifra inclou les de les floristeries i d’altres establiments com ara supermercats). Amb el 25% de la venda confiaven aguantar el temporal.

Però la decisió de divendres va ser una calamarsada per a les expectatives. Perquè s’ha anul·lat l’acció més vistosa al passeig de Gràcia (“de broma dèiem que seria el lloc més segur de Catalunya”, amb prevencions del contagi i mesures antiterroristes, comenta, Guillén) i, sobretot, perquè amb la visita prèvia s’ha transmès el missatge que al comerç hi pot haver contagi. Guillén ho rebutja de ple: “El comerç és segur.” Per això, convida tothom a demanar cita prèvia (les floristeries associades tindran una taula al carrer per facilitar la reserva i evitar cues) i comprar roses. Si no es fa, adverteix a la ciutadania que no es lamenti si es veuen molts tancaments de locals els propers mesos. “Ara es vol recuperar la inversió” per aquesta diada de la rosa i el llibre, lamenta. Mai més es vendran roses blanques, augura.

Quin llibre pensa comprar per la diada del llibre i la rosa Guillén? El president del gremi confessa que per la diada fa trampa. Té relació amb una llibreria que coneix molt bé els seus gustos per la novel·la d’intriga i per les que fan referència a Barcelona. Al cap de dos dies, els compra i els reparteix a la família. Si no hi ha temps per a les populoses diades de Sant Jordi, tampoc avui, en què, tot i les males notícies, volen repartir esperança a la ciutadania. Adverteix que caldrà conviure un temps amb la pandèmia; “hem d’evitar la fractura social” que podria provocar una greu crisi econòmica, afirma.

Ma. Carme Ferrer PRESIDENTA DEL GREMI DE LLIBRETERS

“Podem garantir que la seguretat serà absoluta”

Xavier Castillón

Mentre parlem al seu despatx, el mòbil li bull de missatges, com tots aquests últims dies en què ha hagut d’organitzar, entre incerteses, el dia del llibre i de la rosa, com a presidenta del Gremi de Llibreters i, alhora, com a responsable de la llibreria Empúries de Girona.

Amb quins ànims afronten la jornada festiva del 23 de juliol?
Amb una certa alegria, perquè finalment ha arribat el dia del llibre i de la rosa, encara que sigui en unes circumstàncies molt difícils i amb grans mesures de seguretat. Podem garantir que la seguretat serà absoluta a les llibreries, a les parades i a tot arreu on se celebri la festa del llibre, perquè els ajuntaments ens han ajudat perquè tot funcioni.
Comercialment parlant, les previsions no són gaire optimistes.
Segurament, vendrem una tercera part que en un Sant Jordi normal, però ens fa molta il·lusió poder celebrar aquesta festa amb els lectors, que molt sovint són també amics. Les llibreries ja fa uns quants dies que organitzem actes i avui hi haurà autors signant arreu del país. Jo soc sempre optimista i per això penso que val més això que res.
Creu que la ciutadania en general té aquesta sensació de festa?
Crec que sí. A la nostra llibreria fa setmanes que ve gent a buscar llibres per regalar aquesta diada, i fins i tot tenim clients que els han comprat uns dies abans, prescindint del 10% de descompte que farem el dia 23, per donar-nos suport en aquests moments difícils.
Va ser molt dur, el confinament?
Sí, però no vam parar: vam continuar venent per internet, després amb cita prèvia... Quan es va acabar, la gent tenia la necessitat de tornar a les llibreries. Jo ara recomano als clients tres llibres que vaig llegir durant el confinament: La trena, de Laetitia Colombani; Tota una vida per recordar, de Núria Pradas, i L’illa de les dones del mar, de Lisa See.
I ara tenen una allau de novetats?
No tant, perquè tant els editors com els distribuïdors s’han comportat molt bé i han fet enviaments més esglaonats i en quantitats més petites.

En places i rambles

Girona i Tarragona concentraran l’activitat de la diada en espais emblemàtics, com també ho faran altres localitats arreu del país
Xavier Castillón

En la millor tradició del Sant Jordi oficial, el dia del llibre i de la rosa també se celebrarà en algunes ciutats catalanes, actualment menys afectades pels rebrots vírics, en places, rambles i altres espais urbans emblemàtics, on es concentraran les parades de les llibreries i floristeries i també bona part de les activitats de la diada.

Així es podrà fer a dues de les capitals catalanes, Girona i Tarragona, i també en altres localitats situades fora de l’àrea metropolitana de Barcelona i de les comarques lleidatanes més afectades.

A Girona, hi haurà una desena de parades de llibreries a la plaça de la Independència, entre les quatre de la tarda i les onze de la nit, amb un circuit molt ben definit per evitar aglomeracions. Als dos extrems de la plaça, hi haurà espais destinats a les signatures d’una vintena d’autors, com ara Martí Gironell, Mar Bosch, Maria Mercè Roca, Núria Esponellà, Carles Sala, Anna Carreras, Montse Bassa, etc. També s’han programat espectacles infantils i, en l’aspecte institucional, està prevista la presència de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

A Tarragona, l’epicentre de la diada serà la rambla Nova, on es concentraran les parades de roses i llibres de les deu del matí a la mitjanit. S’hi presentaran les principals novetats literàries del Camp de Tarragona i tindran lloc recitals de poesia (Vanessa Martí) i actuacions musicals (El Último Vinilo). Estaran signant també una vintena d’autors com ara Xulio Ricardo Trigo, Magí Sunyer i J.C. Ibarz.

A Vic, hi haurà 28 parades de roses i llibres, a la plaça Major i altres punts de la ciutat, que obriran fins a les deu de la nit. A Manresa, el passeig de Pere III serà l’escenari principal, també fins a les deu. A més de les parades i les signatures de llibres, també hi haurà un concert de sardanes amb La Principal de la Bisbal i un recital poètic de Mercè Sampietro.

A les comarques gironines hi ha diverses localitats que celebraran aquest Sant Jordi d’estiu amb activitats diverses, com ara Banyoles, Olot, Palafrugell, Palamós i Lloret de Mar, amb notables excepcions com ara Figueres, on s’han hagut d’aplicar mesures molt restrictives contra la Covid-19.

A Vilafranca del Penedès, el dia del llibre i de la rosa se celebrarà a la rambla de Sant Francesc, amb parades de llibreries, floristes i editorials locals, de les cinc de la tarda a la mitjanit, amb una dotzena d’autors de la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia