Patrimoni

L’arxiu de Girona tractarà 1,4 milions de documents en 4 anys

El cinquè pla estratègic del SGDAP, per al quadrienni 2020-2023, preveu 148 projectes i 638 accions diferents

En les cinc edicions dels Reconeixements Administració Oberta de Catalunya, que premien les administracions locals catalanes capdavanteres en la transformació digital de la seva relació amb la ciutadania i en la seva gestió interna, Girona ha quedat segona en dues ocasions i primera en les dues últimes convocatòries, dins la categoria de ciutats de més de 50.000 habitants. Per continuar mantenint aquest nivell d’eficàcia i amb “la voluntat de convertir-nos en ciutat tecnològica”, com va dir ahir l’alcaldessa, Marta Madrenas, el Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions ( SGDAP ) ha posat en marxa el seu cinquè pla estratègic , per al període 2020-2023, com ho ha vingut fent sempre en quadriennis des del 2004. Aquest nou pla preveu un total de 148 projectes i 638 accions planificades en diferents àmbits –gestió de documents, accés, difusió i preservació de la documentació, polítiques cooperatives i administració del servei–, amb més d’1,4 milions de documents a tractar en diferents suports, una xifra aproximada que molt probablement s’acabarà superant, com va dir ahir a la presentació del pla el cap del SGDAP i director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona, Joan Boadas, acompanyat pels caps de dues de les seccions, Lluís-Esteve Casellas (gestió documental i arxiu) i David Iglésias (documentació fotogràfica i audiovisual).

Entre els projectes previstos en la seva secció, Casellas va destacar la comissió tècnica per a la modernització del programari de gestió d’expedients; l’eliminació semiautomàtica de documentació digital –en paper, es van eliminar 173 metres lineals de documents durant el quadrienni anterior–, i la recuperació de “polítiques vinculades a la regulació general de la gestió, accés, preservació i avaluació de la documentació que havien estat aturades en la transició cap a la gestió digital de l’Ajuntament”.

El pla estratègic també recull àmbits com ara la protecció de dades personals –un tema en què l’arxiu gironí és pioner, des del 2003– i altres millores per facilitar l’accés a la documentació municipal tant a la ciutadania com a la mateixa organització. Tot plegat, per continuar “millorant l’excel·lència” del SGDAP, en paraules de Madrenas.

Exposició de daguerreotips

El febrer del 2021 s’inaugurarà al nou Centre de fotografia KBr de la Fundació Mapfre a Barcelona una exposició de la col·lecció de daguerreotips que custodia el CRDI, la més important de Catalunya, sobretot després que l’Ajuntament de Girona adquirís la col·lecció d’Ángel Fuentes (1955-2014), conservador de fotografia molt vinculat a Girona, a través de les Jornades Imatge i Recerca. Aquest any, aquestes jornades biennals celebraran el seu 30è aniversari, però hauran de fer-ho virtualment. El CRDI continua rebent fons personals i familiars com el del fotògraf Marcel Prat, vinculat a l’AFIC, de qui s’editarà un volum de la col·lecció Girona Fotògrafs al desembre. A més, també s’està treballant per posar 400 hores d’imatges televisives de la productora Intervideo a l’abast de tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.