El dia després
L’Estat reconeixerà els tècnics com a intermitents a l’atur i la Generalitat destinarà 17,2 milions mensuals per protegir el sector
A la indignació del sector (que assumeix amb resignació el tancament però estarà amatent a veure com s’administren les ajudes al sector o bé critica obertament la incoherència de l’administració), Cultura, la Diputació de Barcelona i l’Estat busquen ordenar les compensacions. Reaccions del dia després de l’última funció.
Ahir a la tarda hi va haver una altra concentració al davant de la porta de Cultura, molt més multitudinària que la que informava aquest diari ahir (també es van convocar concentracions en altres ciutats com Olot o el Prat de Llobregat). Els manifestants exigien la reobertura de les sales, vist que “el risc de contagi en un espai cultural és gairebé nul”. Per aquest motiu consideraven que el tancament, que deixa autònoms i contractats desemparats, “tindrà una incidència mínima en el risc de la pandèmia”.
El Cercle de Cultura qualificava d’incomprensible i injusta aquesta mesura en un comunicat ahir al matí. Acceptava que els governants hagin de prendre decisions “encara que resultin dures”, però reclamaven més diàleg i interlocució amb el sector per poder reduir al màxim el seu abast. També instaven el Parlament, ajuntaments i diputacions a definir-se públicament. L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) celebrava que Cultura hagués avisat el sector abans que es fes pública la determinació del govern. Aclaria que l’ajuda de 17,2 milions de la Generalitat serà mensual (a hores d’ara estan redissenyant les línies d’ajuda). Les escoles de teatre, dansa, circ i música homologades continuaran en actiu, i es podran continuar fent assajos, doblatges i rodatges (a diferència del març) si és en espais tancats i extremant les mesures de seguretat. L’objectiu és reduir la taxa de contagi de l’1,3 actual al 0,9 fins al 14 de novembre. A partir d’aquest barem, es reobriran les sales.
L’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) enumerava les ajudes al sector: ahir era el límit per presentar-ne de costos estructurals, i s’obriran partides per compensar les pèrdues per anul·lació d’espectacles i també de reducció d’ingressos per falta de públic. També la Diputació de Barcelona tanca avui el termini per rebre gravacions que es puguin emetre i pagar-ne els drets d’emissió ((amb una partida de 2 milions d’euros)a la Xarxa Audiovisual Local, (XAL). S’ha demostrat oportuna la campanya Si la cultura et toca, ara et toca a tu, pensada per promocionar entrades i mecenatge a projectes culturals.
Finalment, ahir va transcendir que el govern espanyol aprovarà dimarts una prestació per a tècnics de cultura afectats per la Covid-19. La ministra de Treball va anunciar que corregiran el fet que fins ara hagin quedat fora de la intermitència les ajudes al sector. Yolanda Díaz confirma que “amb només 35 dies cotitzats tindran protecció”. L’exigència de la intermitència per a artistes la reclama l’AADPC des del 2006, a través de l’Estatut de l’Artista. Es va aprovar a la primavera només per a assalariats però van amb retard: avui s’estan pagant les compensacions del mes de juliol.
Concentració a Olot de rebuig al tancament
R. EUna cinquantena de programadors, tècnics i altres treballadors del ram de la cultura de la Garrotxa, tant del sector privat com del públic, es van concentrar ahir al migdia davant del Teatre Principal d’Olot per mostrar el seu rebuig a la prohibició de les seves activitats. També hi va participar l’alcalde, que porta l’àrea de Cultura municipal. Segons el parer dels afectats, podrien continuar treballant malgrat la pandèmia, mantenint les mesures de seguretat sanitària que ja aplicaven fins ara.