Ajut puntual de 750 euros
Uns 5.000 treballadors i autònoms de la cultura s’hi podran acollir, en breu
Dels 17,2 milions d’euros que ha aprovat el govern, i que estan pendents de publicar-se al DOGC, hi ha una partida de 3,7 milions d’euros per compensar els treballadors de la cultura que estan en situació d’emergència social. El decret preveu que s’hi puguin presentar totes les persones (autònomes o contractades) que puguin demostrar que la Covid-19 els ha deixat, com a mínim, un dia sense feina. Amb un compromís d’autoresponsabilitat i acreditant-se al Departament de Treball, tindran dret a cobrar, en un termini màxim de tres mesos, una paga única de 750 euros. No s’hi podran acollir aquelles persones que en els primers tres trimestres hagin cobrat per sobre de 18.885 euros. Aquesta mesura, que ja avançava aquest diari ahir, podria arribar a beneficiar prop d 5.000 persones del món de la cultura. Aquesta ajuda puntual a artistes residents a Catalunya és compatible amb la majoria de prestacions, subsidis i subvencions, públics o privats, i es farà en règim de concurrència no competitiva, fins a l’exhauriment de la dotació pressupostària.
S’ha simplificat al màxim la burocràcia per fer-la tan accessible com es pugui. Àngels Ponsa també assenyalava dilluns que hi haurà assessorament per ajudar a complementar-ho. La raó és doble: perquè es vol que els tràmits es puguin fer ben de pressa per tal que es pugui disposar dels diners al més aviat possible i perquè abans de vacances ja van obrir una convocatòria similar que va resultar desaprofitada. Es pagaven 28,33 euros per dia anul·lat abans de l’estat d’alarma, fins a un màxim de 1.042 euros. Al final, només la van demanar unes 2.500 persones i per imports molt diferents. Més de tres milions van quedar sense repartir (tot i que es van fer tots els avisos per convidar-hi els treballadors de la cultura).
Ahir el consell executiu donava sortida també a 3,7 milions d’euros per compensar les pèrdues per cancel·lació d’espectacles i activitats culturals amb motiu de la Covid-19. Hi poden aspirar treballadors autònoms i societats civils i mercantils, així com entitats privades sense ànim de lucre, de Catalunya, que facin activitats artístiques i tècniques remunerades. Es compensarà amb un 80% en cas de pèrdua d’ingressos fins a 3.000 euros, o amb un 60% en pèrdues de més de 10.000 euros. També es va aprovar una partida de 4,7 milions per a costos d’estructura per a empreses i entitats, en àmbits com l’audiovisual, les arts escèniques i la música, en funció dels aforaments.
I l’Estat espanyol?
Ahir a la tarda, Joan Subirats, tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, va celebrar l’increment previst pel govern estatal per a les institucions culturals i de ciència de Barcelona. Dels 130 milions que l’Estat va aportar a Barcelona el 2018, es podria passar a 178 milions si s’aproven els pressupostos. La cocapitalitat cultural de Barcelona i Madrid suposa 20 milions, i 20 més seran per recuperar la inversió estatal en entitats culturals que superen l’abast català (com ara el Liceu, el MNAC, el Macba...). Aquest nou impuls permetrà que la ciutat revisi el suport a sales com ara l’Hiroshima i l’Antic Teatre, i moltes altres sales de música; no servirà directament per parar el cop de la Covid-19. Subirats va admetre que no es té notícia de la proposta que l’Ajuntament va fer d’eliminar l’IVA als productes culturals per al 2020. Sense saber-ne la predisposició actual, especulava que podria estar en termes de negociació “en el marc de l’aprovació dels pressupostos del 2021”.