Les Bernardes indaga en el retrat contemporani a partir de diversos autors
Divendres s’inaugura la mostra ‘Més enllà del rostre: el retrat contemporani’ amb obres d’Andrea Morucchio, Andy Warhol, Olivier de Sagazan i Jordi Abelló
Les Bernardes , l’espai de cultura contemporània de Salt, inaugurarà aquest divendres la mostra Més enllà del rostre: el retrat contemporani, a cura de Laura Cornejo Brugués, que fins al 22 de gener reunirà els projectes expositius dels artistes Andrea Morucchio, Andy Warhol, Olivier de Sagazan i Jordi Abelló. Els quatre autors han estat seleccionats com “quatre sensibilitats eclèctiques i de reconeguda trajectòria, que amb llenguatges interdisciplinaris aborden en un nucli d’obres el gènere del retrat contemporani”, segons el text de presentació de la mostra. La inauguració serà virtual i es podrà seguir divendres, a les 19.30 h, a través del canal de YouTube de Les Bernardes .
L’artista venecià Andrea Morucchio (1967), presentat com un dels creadors contemporanis amb més projecció d’Itàlia, exhibirà a Les Bernardes en primícia a l’Estat espanyol una selecció d’obres de la sèrie fotogràfica Puzzling Pop, en la qual revisita alguns dels cèlebres retrats de l’art pop d’Andy Warhol, mitjançant una tècnica de collage digital, amb la juxtaposició de fragments i detalls fotogràfics d’ales de papallona. Les obres de Morucchio visitaran Salt per cortesia de la galeria d’art Bugno de Venècia.
I parlant d’ Andy Warhol (1928-1987), l’influent artista nord-americà estarà representat a la mostra amb un retrat de Keith Haring (1958-1990), “el responsable que l’art urbà es consideri avui una disciplina artística de ple dret”. Warhol va dibuixar aquest retrat amb llapis sobre paper cap al 1984 i el resultat és “una abstracció de personalitat íntima de Haring”.
A Les Bernardes també es podrà veure la Transfiguration del prestigiós artista francès Olivier de Sagazan (1959). Transfiguration va néixer a finals dels anys noranta com una actuació performativa vista arreu del món, en què l’artista modelava capes d’argila i pintura sobre el propi rostre.
El reusenc Jordi Abelló (1970), un dels artistes contemporanis catalans més innovadors, hi presenta Assassinar la pintura: una sèrie de retrats imaginaris, sovint reduïts a caricatures grotesques, que són emblemes de la condició humana.