Llagostera compra 42 obres del pintor local Emili Vilà
Són 15 olis i 27 papers provinents d’una col·lecció privada que ha adquirit el consistori per evitar la seva dispersió
Va ser un dels il·lustradors i cartellistes més destacats dels anys vint a França
L’Ajuntament de Llagostera ha adquirit d’una col·lecció privada 42 obres del pintor, cartellista i fotògraf llagosterenc Emili Vilà (1887-1967), que va treballar durant els anys vint a París per a les principals empreses de cinema, com ara Gaumont, Pathé, Galeries Barbés i Monat Films. Vilà va destacar per aquesta faceta com a cartellista publicitari, si bé també va pintar retrats i paisatges de la Costa Brava. Alguns d’aquests olis amb vistes marineres i també de personatges són els que ha comprat el consistori llagosterenc. En total, ha comprat a un particular 15 olis i 27 dibuixos i papers per un import de 15.000 euros. L’objectiu del consistori amb aquesta operació és evitar la dispersió de la col·lecció i preservar per a Llagostera part de l’obra d’un dels seus pintors més destacats. “Per a Llagostera el valor de l’obra de Vilà va molt més enllà del valor monetari”, va explicar el regidor de Cultura, Enric Ramionet.
Llagostera disposa del Museu Emili Vilà, reobert el 2013 gràcies a l’empenta i entusiasme de Jeffrey Martí, net de Clara Bussot, la dona de fer feines que va cuidar el pintor i el seu nebot. “El museu és un petit tresor per a Llagostera i ens agradaria arribar a algun acord, però hem de trobar la fórmula i estem trobant la manera que sigui possible que hi participin administracions superiors”, explica Ramionet en relació amb si amb l’adquisició d’aquestes obres per part de l’Ajuntament es pot treballar conjuntament amb el museu. Ramionet remarca l’interès per fer una promoció cultural del municipi conjunta a partir d’Emili Vilà, del qual destaca el valor com a cartellista. Alguns dels cartells que va fer per a París entre el 1912 i el 1933 es poden visitar al Museu Vilà de Llagostera.Emili Vilà va ser condecorat a França amb la legió d’honor i el guardó de la creu de l’artista francès.
LA FRASE
Un museu i una novel·la en holandès
L’escriptora holandesa Eveline Stoel (1971) estiueja des de petita a Santa Cristina d’Aro i fa dos anys va escriure El rei del cartell , una biografia novel·lada d’Emili Vilà basant-se en el personatge del director del Museu Emili Vilà. Stoel recorda que “és un museu curiós: s’han de concertar les visites, és sobre un artista que ningú no coneix i en un poble que gairebé ningú no visita”. Està pendent que alguna editorial s’interessi per editar-la per al mercat català, cosa que podria servir de plataforma per al municipi.