Patrimoni
La sisena peça de l’arqueta
Publiquen una monografia de la historiadora de l’art Francesca Español sobre el patró de Banyoles i el reliquiari que conté les seves restes
El nou volum dels Quaderns de Banyoles està dedicat a un tema tan significatiu a la ciutat de l’estany com és Sant Martirià i el cèlebre reliquiari del monestir que en conté les restes. És sorprenent que s’hagi hagut d’esperar 22 números de la col·lecció, editada per l’ Ajuntament i la Diputació , per tenir una monografia d’aquesta envergadura dedicada a uns elements clau de l’imaginari local, però el retard s’ha compensat amb escreix: la historiadora de l’art Francesca Español ( Vilallonga del Camp , 1956) plasma a Sant Martirià, cos sant de Banyoles el resultat d’una exhaustiva feina de recerca que abasta des de l’arribada de les relíquies, que l’autora acota entre els anys 1078 i 1086, fins al famós robatori de l’arqueta de plata el 1980 per la banda d’Erik el Belga i la recuperació parcial de les seves peces, un esdeveniment que precisament Español va propiciar quan, el 1997, va localitzar-ne dues a punt de ser subhastades. Entremig, la professora de la UB aporta molta informació a qüestions com ara l’espai del temple romànic –anterior a l’actual monestir– on haurien dipositat les relíquies, l’evolució de les formes de culte al sant (que amb el pas dels segles va ser considerat també màrtir), el personatge Guillem de Pau (el controvertit abat que va encarregar l’arqueta), la iconografia del reliquiari... I tot plegat, posat en el respectiu context històric, social i religiós, un aspecte que, de retruc, permet resseguir l’evolució de la ciutat, sobretot en la seva etapa medieval. Seguint la línia de la col·lecció, el text és accessible per als no iniciats, que de totes maneres disposen d’un glossari per aclarir alguns termes. Una acurada selecció d’imatges (fotografies, plànols i dibuixos) reforcen la qualitat del treball.
Sant Martirià, cos sant de Banyoles obre una nova etapa dels Quaderns ja que, d’una banda, amb aquest volum s’estrena un nou disseny, obra de Jaume Geli (Banyoles, 1967), el mateix artista que n’havia fet el primer, el 1999, i d’una altra, s’ha activat un consell editorial en el si del qual es debaten els títols a publicar i els especialistes a qui s’encarreguen.
El volum s’ha presentat aquesta setmana al monestir de Sant Esteve. El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, va subratllar que es cobria un important buit en la historiografia local: “A l’arqueta no li faltaven cinc peces, sinó sis. La sisena era aquest llibre.”