cultura

el nou curs cultural

montse frisach

Grans noms i diàlegs artístics

Renoir, Picasso i el romànic, Casas i Duchamp protagonitzen la nova temporada d'exposicions

La nova temporada d'exposicions temporals arrenca amb força enguany i la tardor ve plena de grans noms, antologies i algunes mostres de tesis amb vocació interdisciplinària. Vet aquí algunes de les propostes més remarcables en museus, centres d'art i fundacions de Barcelona, així com l'aportació de l'Any Casas a Sitges.

Grans mestres

S'acaba d'inaugurar a la seu barcelonina de la Fundació Mapfre una exposició del pintor impressionista Pierre-Auguste Renoir, amb obres centrades en la seva visió de la dona, juntament amb obres d'altres artistes. Les obres provenen del Museu d'Orsay i de l'Orangerie de París. Hi haurà també impressionisme però també pintura d'altres èpoques a l'exposició d'obres de la col·lecció Thyssen que prepara CaixaForum. La llista d'artistes és molt notable: entre d'altres, Rembrandt, Picasso, Chagall, Hopper, Pissarro i Canaletto. A partir del 3 de novembre. Una de les figures més influents de l'art del segle XX és Marcel Duchamp, l'obra del qual no es pot entendre del tot sense els escacs. Aquest és el tema que analitzarà la Fundació Miró a partir del 29 d'octubre. Un gran mestre de l'escultura del segle XX a l'Estat espanyol, Jorge Oteiza, omplirà les sales de la planta noble de la Pedrera en una retrospectiva que s'obre el 27 de setembre. El MNAC reivindicarà el paper de l'única dona que va viure de la pintura en el modernisme català, Lluïsa Vidal. A partir del 23 de setembre.

D'altra banda, Picasso serà el nexe de dues exposicions aquesta tardor. A les sales permanents del romànic del MNAC, una quarantena d'obres de Picasso conviuran amb les pintures, taules i escultures romàniques per demostrar l'influx d'aquest estil medieval en l'art picassià. S'obrirà el 16 de novembre. Al museu del pintor al carrer Montcada, en canvi, l'exposició Cubisme i guerra. El cristall dins la flama repassarà a partir del 21 d'octubre l'impacte de la Primera Guerra Mundial en els artistes de l'avantguarda establerts a París, en el període entre el 1913 i el 1919. A més de Picasso, s'hi inclouran obres d'artistes com Juan Gris, Diego Rivera, Fernand Léger i Georges Braque.

Diàlegs

Les influències mútues entre art –sobretot la pintura del segle XX– i cinema al llarg dels 120 anys d'història del setè art protagonitzaran una exposició a CaixaForum a partir del 15 de desembre. El CCCB, d'altra banda, explorarà la relació entre arquitectura i sexualitat en una mostra col·lectiva que es veurà a partir del 25 d'octubre. Un altre diàleg de tarannà molt diferent, en aquest cas en el territori de la pintura figurativa, es pot veure ja a l'Espai Volart de la Fundació Vila Casas entre l'obra de Josep Roca Sastre (1928-1997) i la de Ramon Rogent (1920-1958).

Any Casas

Ramon Casas, la modernitat anhelada està considerada l'exposició central de l'Any Casas, que commemora el 150è aniversari del naixement del pintor. S'obrirà el 10 de novembre al Museu Maricel de Sitges, coproduïda amb el MNAC. Inclourà 200 obres, amb peces provinents de museus i col·leccions, tant catalans com d'arreu del món. Al Museu del Modernisme de Barcelona, d'altra banda, es presentarà a partir del 22 de setembre una mostra de joieria contemporània de creadors internacionals, inspirada directament en les pintures de Casas.

Contemporaneïtats

Un dels grans noms de l'art conceptual català, Antoni Miralda, portarà al Macba a partir del 20 d'octubre una exposició sobre la seva obra realitzada als Estats Units. En el mateix museu, l'exposició Gelatina dura s'aproparà a l'art més dissident del període entre el 1977 i el 1992. S'obrirà el 4 de novembre. En canvi, a CaixaForum, algunes obres de la col·lecció La Caixa dialogaran amb obres realitzades per interns de les presons catalanes. A partir del 25 d'octubre. Tant a l'Arts Santa Mònica com a la Fundació Tàpies hi haurà sengles reflexions sobre la violència des de l'art contemporani. Tecnologies de la violència serà una exposició col·lectiva d'abast internacional que es veurà al Santa Mònica a partir de la primera quinzena d'octubre, mentre que a la Tàpies s'analitzarà a partir de l'11 de novembre els efectes del terrorisme d'ETA en l'art des de les converses d'Alger (1987-1989) fins a l'alto el foc definitiu del 2011. Més art polític: a la Fundació Suñol, a partir del 4 d'octubre es veurà l'exposició de petit format Camins encontrats, que contraposa dos treballs de Joan Rabascall d'èpoques diferents. El pintor i fotògraf basc Darío Villalba protagonitzarà també una exposició a la Fundació Suñol a mitjan novembre. D'altra banda, demà mateix, a Can Framis de la Fundació Vila Casas s'inaugura una exposició de l'escultor Gerard Mas, guardonat amb el premi Fundació Vila Casas d'Escultura, que treballa a partir de la descontextualització i la paradoxa en obres aparentment de tall clàssic. A l'Espai Volart de la mateixa fundació, s'ha inaugurat aquesta setmana una exposició de l'artista escocesa resident a Barcelona Jo Milne.

Fotografies

Després d'un estiu en què han coincidit tres grans exposicions de fotografia a Barcelona (Vivian Maier, Bruce Davidson i Philippe Halsman), ara arribarà l'obra d'una clàssica oblidada: Marianne Breslauer, fotògrafa de la Nova Fotografia alemanya, que el 1933 va fer un viatge per Espanya. A partir del 26 d'octubre al MNAC. A CaixaForum, a partir de dimarts, es presentarà el projecte de Cristina García Rodero, organitzat per l'Obra Social La Caixa, de fotos fetes a Anantapur, a l'Índia, en comunitats on el paper de la dona és crucial. A la Fundació Foto Colectania, es veurà a partir del 10 d'octubre l'exposició Jo volia ser fotògraf, que reflexionarà sobre el paper del fotògraf avui dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.