cultura

Cultura

Ullastret oferirà un nou tast de la cultura ibèrica

Un audiovisual a través d'ulleres de 3D serà un dels atractius d'aquest festival, que es farà l'1 i el 2 d'octubre

Després d'una prova pilot que es va tancar amb èxit, arriba la segona edició del festival Ullastret, un tast iber, amb el doble d'activitats en la programació. Se celebrarà els dies 1 i 2 d'octubre, coincidint amb altres jaciments de Catalunya que també celebren l'anomenat Cap de Setmana Ibèric, i com que la iniciativa la duen a terme de manera conjunta l'Ajuntament i el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), les activitats tindran lloc paral·lelament al jaciment del puig de Sant Andreu i al centre medieval d'Ullastret, en una combinació que permet veure l'evolució dels primers habitants del municipi fins a la construcció de l'actual nucli, a partir del segle X, envoltat encara per les muralles que van ser bastides entre els segles XIV i XV. I si l'any passat el festival es va dedicar a la gastronomia, aquest cop se centrarà en el comerç en època ibera.

El festival constarà de tallers, visites teatralitzades, degustacions de menjars basats en ingredients de l'època –preparats pels restauradors del municipi seguint les indicacions dels historiadors– i, com a novetat important d'enguany, es podrà gaudir d'una experiència única: endinsar-se a través d'unes ulleres de 3D de realitat virtual a l'antiga Ullastret ibèrica.

Les visites teatralitzades continuen sent un dels principals atractius, tant a la ciutat ibèrica –així com al jaciment ibèric de Sant Sebastià de la Guarda, a Llafranc (sortida i retorn en bus)– com al nucli medieval. Al municipi, les visites teatralitzades estaran protagonitzades per Indiketa, una habitant de la ciutat ibèrica que farà un viatge en el temps i apareixerà enmig del centre històric en plena època medieval.

Visita virtual en 3D

Des de les onze del matí fins a les vuit del vespre, els visitants podran participar en la visita en 3D de la ciutat ibèrica. A través d'unes ulleres de realitat virtual, cada espectador tindrà “una experiència immersiva brutal i unipersonal” –en paraules del mateix director del MAC Ullastret, Gabriel de Prado,– mentre s'endinsa en els carrers i les cases de l'antiga ciutat, amb la sensació que realment s'hi troba. La projecció dura cap a tres minuts i els espectadors (a partir de 12 anys d'edat) hi entraran un per un, per ordre d'arribada.

Al Museu d'Arqueologia el visitant també podrà viure –sense ulleres de realitat virtual i en grup– l'experiència de recórrer els carrers d'una ciutat ibèrica de fa més de dos mil anys, gràcies a una nova sala immersiva, on es projecta un audiovisual d'uns sis minuts. Enlairar-se en un globus aerostàtic captiu (5 euros) per gaudir d'una vista excepcional del territori dels indiketes o indigets, també serà possible els matins.

El director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Francesc Ten; el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Ullastret, Gabriel de Prado, i l'alcalde d'Ullastret, Josep Miquel Gatius, van fer ahir la presentació pública del programa del festival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.