Patrimoni
So de campana reciclada
Els antics veïns del poble de Millà recol·loquen al monestir de les Avellanes una campana que van tenir en custòdia durant tres anys
Denuncien la poca implicació de l'administració per preservar peces de valor històric
La campana de l'església del poble deshabitat de Millà (Noguera) torna a sonar. No ho fa al seu lloc original, sinó uns quilòmetres més enllà del punt on havia estat penjada històricament. A partir d'ara repicarà al monestir de les Avellanes.
El mal estat que presentava el suport de la campana va dur els antics veïns de Millà a rescatar-la per evitar que caigués. D'això, ja en fa tres anys, un temps durant el qual la campana, que data del 1889 i que pesa 178 quilos, ha estat custodiada per Josep Gregori. Com recull l'Agència Catalana de Notícies (ACN), aquest veí de Vilamajor havia estudiat de petit a Millà i sent un vincle amb el petit poble de la vall d'Àger. Coordinat amb antics veïns de Millà, Josep Gregori ha impulsat la recol·locació de la campana al monestir de les Avellanes.
Va ser aquesta setmana quan, ajudats per una grua, van col·locar la campana a la cara nord del campanar, una ubicació carregada de simbolisme, ja que serà la campana que es vegi venint de la vall d'Àger. La conservació i recol·locació de la peça és un mèrit atribuïble als antics veïns del municipi, que van salvar la campana just quan estava a punt de caure, a causa del mal estat de l'església, i l'han guardat durant tres anys.
La proposta de recol·locar la campana a les Avellanes va sorgir arran de les obres que s'estan fent al claustre romànic del monestir, amb les quals també s'ha renovat l'accés al campanar.
Durant el mes de maig les diferents parts implicades van rubricar un acord de cessió, amb el compromís que el monestir de les Avellanes restauraria, conservaria i faria sonar de nou la campana. Hi ha invertit 5.000 euros.
El restaurador de la campana, Marc Carvajal, ha explicat que al taller es va desmuntar la campana i se li va fer una “neteja de cara” sense aprofundir-hi perquè no perdés l'antiguitat. També es va reforçar el seu sistema d'ancoratge i se li va col·locar el jou de fusta per guanyar sonoritat. Carvajal hi ha afegit que la col·locació al campanar del monestir s'ha fet amb molt de compte i paciència.
Josep Gregori recorda que durant anys anava a Millà per recordar el poble i es va adonar que la teulada de l'església estava a punt de caure. “No vam parar fins que vam aconseguir recuperar-la i l'he estat guardant durant tres anys”, explicava a l'ACN. La intenció, segons Gregori, era restaurar l'església de Millà però “ha estat impossible perquè les administracions no ho han volgut i es tracta d'un poble abandonat”.
El director del monestir de les Avellanes, Robert Porta, ha reconegut que la proposta, que va venir dels veïns, era “difícil” perquè es tractava d'un altre municipi i d'un altre Bisbat (el de Lleida i el de l'Urgell). Finalment, però, es van reunir les parts i van acordar que el millor per la campana era que torni a sonar.