cultura

música

obituari

La música plora Neville Marriner

El principal director convidat de l'Orquestra de Cadaqués, de renom mundial, ha mort als 92 anys

Va tenir cura de la banda sonora de la pel·lícula ‘Amadeus' (1984), de Milos Forman

El món de la música clàssica està de dol: ha mort
el reputat director d'orquestra i violinista britànic Neville Marriner als 92 anys. Nascut a Lincoln el 1924, Marriner tenia una relació molt estreta amb Catalunya, ja que des del 1992 era el principal director convidat de l'Orquestra de Cadaqués. Al llarg d'aquests gairebé 25 anys, va acompanyar l'entitat empordanesa en el seu creixement fins a dotar-la d'un reconeixement internacional.

Fundador de la cèlebre Academy of Saint Martin in the Fields, conjunt de cambra creat l'any 1956, Marriner va estudiar al Royal College of Music de Londres i al Conservatori de París. Va començar tocant el violí a l'Orquestra Philharmonia i a l'Orquestra Simfònica de Londres, i es va formar com a director d'orquestra amb Pierre Monteux als Estats Units. El llegat artístic que deixa és immens, i també el farà llegendari una manera de dur la batuta poc intervencionista, molt sensible amb la llibertat dels músics. A Marriner, devot sobretot de la música barroca, el fascinava ser a prop dels músics més joves per la seva frescor,
i no violentava la seva creativitat, sinó que n'afavoria l'eclosió.

Tenia un registre rècord de discos gravats. I és que, durant quatre dècades, en va produir com a mínim un al mes. Era incansable. Amb tota probabilitat, però, se'l recorda sobretot per haver tingut cura de la banda sonora de la pel·lícula Amadeus (1984), de Milos Forman. Si bé va rebre moltes crítiques dels especialistes, a ell li agradava presumir-ne, perquè havia ajudat a popularitzar la música de Mozart. Gràcies a aquest film, ell mateix també es va incorporar en l'imaginari popular de molta gent i el nombre d'admiradors seus va créixer exponencialment.

Tenia el títol honorífic de cavaller (Sir) des del 1985, i fins al darrer moment ha estat passejant el seu talent per tot el món. Amb l'Orquestra de Cadaqués, hi mantenia una relació apassionada. I això sempre el va acostar molt al nostre país. Aquesta temporada estava prevista una actuació seva dins del cicle BCN clàssics del Palau de la Música Catalana. El concert s'havia de celebrar el dia 19 d'octubre. Sir Marriner, l'Orquestra de Cadaqués i el violinista Agustín Hadelich havien d'interpretar un programa d'obres de Ferran Sor, Mendelssohn i Beethoven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia