cultura

LA MIRADA ATENTA

vicenç furió

Interpretar contra el títol

Fa poc s'ha publicat el llibre de Ruth B. Yeazell, Pictures Titles, i fullejant-lo hi he trobat un capítol amb el suggeridor encapçalament Reading Against the Title. La història de les peripècies de quan, com i per què les pintures de la història de l'art van adquirir els seus títols és molt instructiva. Marxants, notaris, autors de catàlegs, acadèmics, artistes, crítics, historiadors de l'art, conservadors de museus i amics de tots ells, són una part de la nòmina dels responsables dels títols. I tant o més interessant que aquesta història és l'anàlisi d'allò que passa quan interpretem una imatge tenint en compte, o no, aquestes succintes indicacions verbals que l'acompanyen.

El títol pot orientar o desorientar, podem interpretar l'obra a favor o en contra del que se'ns diu, o deixar-nos portar per l'estimulant xoc poètic que produeix. Poques obres donen tant de joc per reflexionar sobre les diferències entre la representació i la realitat, i sobre la relació entre el llenguatge visual i el verbal, com la cèlebre pintura de Magritte d'una pipa amb la inscripció Ceci n'est pas una pipe.

L'any 1871 Whistler va posar a un retrat de la seva mare un títol revolucionari: Composició en gris i negre: retrat de la mare de l'artista. Volia que l'espectador apreciés en primer lloc les subtileses de color i composició, més que fixar-se en la representació del retrat matern. Anem a favor del títol si ho fem així. Si donem més importància a la segona part del títol que a la primera, valorem l'obra contra les instruccions de l'artista. Convido el lector a dedicar-hi una mirada atenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA
PREMIS LITERARIS DE GIRONA

Un Bertrana per als temibles almogàvers

Girona
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona

‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres

BARCELONA
Cultura

Mor l’escriptor libanès Elias Khoury, defensor del poble palestí

TEATRE

El Teatre del Raval tanca una programació escènica de 17 anys

BARCELONA

La Marfà acull una residència dels músics Oriol Marès i Talal Fayad

GIRONA