cultura

Àngel Sala

Director de la 49a edició del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

“Aquest any introduïm la realitat virtual”

Estem molt contents d'haver avançat en la presència del català. Hauria d'haver passat abans

Avui comença la 49a edició del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que s'allargarà fins al
diumenge 16 amb la jornada
dedicada a les maratons. El director, Àngel Sala, explica el més destacat d'aquesta edició, que celebra els cinquanta anys de la sèrie Star Trek.

Aquest any torna a inaugurar
el festival una pel·lícula de producció catalana: ‘Inside'.
És una cinta amb vocació internacional que demostra que el cinema català té molta potència en el mercat exterior. Es tracta d'una pel·lícula molt indicada per obrir el certamen. És l'estrena mundial. Projectar les pel·lícules catalanes de gènere fantàstic de l'any és un objectiu estratègic del festival.
Què destacaria d'aquesta edició? És continuista?
Tenim un model que funciona però no ens hi volem acomodar. Cada any intentem canviar una mica. Aquest any introduïm la realitat virtual, que canviarà absolutament el cinema i les nostres vides. Farem una demostració en el marc del terror. És molt impactant. A part d'això,
és una edició molt marcada pel terror. La ciència-ficció viu un bon moment però el cinema de terror està de moda. Probablement la realitat és una mica aterridora. Tindrem cinema que parla de terrors reals com la violència de gènere o la immigració .
La llengua catalana sempre ha estat discriminada al festival. Aquest any s'ha fet un pas endavant important. La presència del català s'ha triplicat respecte a l'any passat.
Sí. I anirà a més. Estem molt contents d'haver avançat en aquesta qüestió gràcies també al suport de les institucions. Malauradament hem passat uns anys complicats per la situació econòmica i les retallades. Això hauria d'haver passat abans. Que passa ara? Bona notícia. La política del govern és apostar per la versió original subtitulada en català i en el principal festival de Catalunya això ha de passar en un percentatge molt alt. Ara estem al voltant del 70% i esperem que l'any vinent, que serà la 50a edició, puguem arribar al 99% .
Quina és l'aposta del festival per les sèries de televisió?
Ens agradaria apostar-hi més però tenir sèries en un festival de cinema és molt complicat. Tenim un soci privilegiat, Movistar +, que és un especialista en aquest camp, i estem treballant per arribar a acords de programació amb nous actors com Netflix, HBO o Amazon. En els propers anys això canviarà molt. Serà un món absolutament diferent. No parlarem ni de televisió ni de cinema sinó de continguts audiovisuals.
Com veu el problema de la pirateria? Afecta el festival?
Cadascú a casa seva que faci el que cregui, però anunciar públicament enllaços per descarregar-se pel·lícules que hi haurà a Sitges o que s'han d'estrenar és poc respectuós. Per als distribuïdors i exhibidors és un perjudici molt gran. Catalunya és una potència en exhibició i distribució i això ho hem de protegir. Pel que fa al festival he de dir que les pel·lícules que s'han piratejat més són les que més entrades han venut, de manera que no ens afecta gaire.
L'any vinent el festival celebrarà la 50a edició. Ens en pot avançar alguna cosa?
Seran dos festivals en un: la 50a edició i el 50è aniversari. Estem preparant una exposició dels 50 anys que serà un recorregut nostàlgic del que ha estat el festival fins ara, una retrospectiva dels títols més destacats del certamen. Estem negociant amb gent que vindrà a celebrar-ho i preparem un gran projecte de llibre sobre la història del festival. En definitiva, allò que es pot esperar, però també alguna sorpresa perquè no ens agrada ser gaire típics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.