cultura

miscel·lània

lluís llort

Des de l'alçada

Cada cop és més habitual que els llibres tinguin com més pàgines millor, perquè contenen molt de text o perquè s'inflen les pàgines ampliant el cos de lletra i els blancs dels marges. Massa cops, quan tenen molt de text i en el cas de les novel·les, els en sobren un bon grapat. Per tot plegat és agradable quan topem amb llibres breus de llargada, de format gosaria dir que modest, però amb continguts rics en molts sentits.

Joan Cervera i Batariu ens presenta, a Frec a frec de la muntanya, un recull d'anècdotes, vivències, records i reflexions dedicats (bàsicament, però no només) a la muntanya, a l'escalada i l'excursionisme, tan nostrats, narrats ara com article, ara com dietari, ara com petit relat, ara com una mena de quadern de bitàcola de secà.

Nascut a Barcelona el 1926, a partir dels 22 anys va tenir la vida professional encarada en una gran empresa perfumera en la qual es va jubilar. Li sobrava energia per abocar-la a la vida muntanyenca, sempre acompanyat de la seva esposa, Aurora, i vinculat, especialment i entre d'altres federacions i associacions, al Club Excursionista de Gràcia des del 1950. Ha publicat diversos llibres, com ara Clergues excursionistes, La màgia de la muntanya i Soliloquis muntanyencs, en què reivindica el paisatge d'alta muntanya, i ha rebut premis i honors, com ara la Creu de Sant Jordi el 2012.

I encara li quedava força per a la política i a partir del 1959 va formar part en la clandestinitat del Consell Nacional Català.

A Frec a frec de la muntanya, prologat per Francesc Sanahuja, Cervera ens ofereix onze capítols de contingut variat, una miscel·lània en què apareixen molts noms destacats en diversos àmbits: música, periodisme, literatura, política i, naturalment, la muntanya, com el sentit homenatge que fa al pioner italià Ricardo Cassin. És un recull de textos de diferents èpoques que ens passegen de la mà del seu autor per instants plens de bellesa, simpatia i curiositats que llegim com si fossin històries narrades a la vora del foc pel seu protagonista, que ho fa des de l'alçada de l'experiència d'una vida intensa.

frec a frec de la muntanya
Joan Cervera i Batariu
Editorial: Rafael Dalmau, editor
Pàgines: 9
4 Preu: 9 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia