municipal
Forallac aconsegueix la cessió de la rectoria de Fitor
Aquesta cessió s'havia convertit en una prioritat un cop l'anterior concessionari, el Consorci de les Gavarres, va deixar de fer-se'n càrrec
Ara començarà la selecció de la persona que hi viurà
L'Ajuntament de Forallac ha aconseguit formalment la cessió de la rectoria de Fitor per 30 anys. Aquesta cessió s'havia convertit en una prioritat després que l'anterior concessionari, el Consorci de les Gavarres, deixés de fer-se'n càrrec el 2013. Fins aleshores, l'edifici funcionava com a bar i punt d'informació de l'Espai d'Interès Natural de les Gavarres. El consorci gestionava l'equipament des del 2002 a través d'una concessió del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, que el 2001 va comprar l'edifici per destinar-lo a ús públic i evitar que es pogués privatitzar un espai tan emblemàtic.
Millorar la seguretat
El tancament de la rectoria implicava que els visitants es quedessin sense els serveis que s'hi prestava, però també que l'espai estigués sense habitar i, per tant, sense la vigilància i la seguretat que això comporta. És aquesta possibilitat la que va fer que l'Ajuntament ho fixés com una prioritat.
“És molt important mantenir l'activitat i garantir que hi hagi algú vivint-hi. Això és bàsic per garantir la preservació i evitar actes vandàlics en un espai de gran valor patrimonial i sentimental”, ha desacat l'alcalde de Forallac, Josep Sala.
L'Ajuntament començarà el procés de selecció de la persona que hi viurà, amb l'objectiu que s'hi pugui instal·lar a principis d'any. Paral·lelament, es tenen a punt els projectes d'electrificació amb noves plaques solars i el de potabilització del pou. S'instal·laran quan ja hi hagi algú vivint-hi per evitar que s'emportin el material. A curt termini, doncs, es concretarà la reobertura d'un servei tan necessari per als visitants com per a la integritat del conjunt patrimonial.
LA FRASE
Una llarga història que s'inicia el 948
L'ermita de Fitor v a ser consagrada l'any 948 pel bisbe Gomar de Girona, i habitada pels templers durant el segle XII. La cronologia arquitectònica del temple és complexa, fet que explica la diversitat d'estils que presenta. L'ermita de Santa Coloma de Fitor, després de força dècades d'abandonament, va ser objecte d'una important reestructuració en els anys 90. El seu accés es du a terme mitjançant la pista forestal des dels diferents pobles, com ara la Bisbal d'Empordà, Vall-llobrega o Mont-ras.