cultura

LA CRÒNICA

Art com a teràpia

“L'art expressa pensament i sentiments, i la seva exposició ajuda a la integració”

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental, que es va celebrar el 14 d'octubre, s'han organitzat a Lleida diverses activitats i exposicions que posen en relleu el paper de la creació artística com a teràpia i com a eina per millorar l'expressivitat, l'equilibri i, en general, la salut mental. Ara mateix, hi ha dues exposicions a Lleida que giren al voltant d'aquesta idea: una a la biblioteca pública de Lleida, Artentivament, amb creacions fetes per alumnes del taller de pintura del club social La Brúxiola, vinculat a l'associació Salut Mental Lleida, i una altra a la sala d'exposició de l'entitat Res Non Verba, on s'exposen obres del Museu d'Art Brut, entre les quals es troben obres del col·lectiu La Brúixola. A més, a Tàrrega, s'ha pogut visitar aquests dies l'exposició Visions invisibles, organitzada per l'associació Salut Mental Ondara Sió, a la Sala Marsà. El 15 d'octubre, es va celebrar a la Seu Vella de Lleida el Dia de la Salut Mental amb un espectacle artístic des del mirador del monument.

“L'art és una eina molt important per a les persones mentals. A través de l'art, s'expressen pensaments i emocions i ajuden a treure el que tenen dins”, ha explicat Eva Bartra, presidenta de l'associació Salut Mental Lleida, que agrupa familiars de persones amb malalties mentals i que acull el club social La Brúixola, des d'on es fan diverses activitats, entre d'altres les vinculades amb la creació artística. “Tenim gent al club que són artistes, fan poesia, aquarel·les... algunes de gran qualitat, i vam pensar que podíem organitzar exposicions perquè tothom que vulgui les pugui veure.”

I el resultat és molt positiu: el Museu d'Art Brut ha inclòs una obra col·lectiva feta pel col·lectiu La Brúixola dins la seva exposició, i alguns visitants d'Artentivament han fet saber als organitzadors que algunes de les obres tenen qualitat suficient per ser exposades per si mateixes. “Des del Departament de Cultura, que ens ha ajudat en l'exposició, ens han fet veure que algun artista ja té un cert nivell i algunes peces tenen força qualitat.”

L'art és terapèutic en si mateix com a mitjà d'expressió, explica Bartra, però també la seva exposició al públic té un efecte molt positiu en els artistes: “Els ajuda molt a integrar-se, i si a més veuen que la seva obra té interès i es pot ensenyar al públic, se senten molt valorats i reforçats”, explica.

Una trentena d'artistes han participat en les dues exposicions. A més, Lleida va celebrar, el passat 15 d'octubre, el Dia de la Salut Mental amb un espectacle artístic a la Seu Vella, en una jornada festiva que reunir autoritats de la ciutat i les entitats i institucions que a treballen a favor de les persones amb malalties mentals. S'hi va llegir el manifest Prevenció, la clau de l'equilibri, amb el periodista Lluís Caelles i l'actriu i presentadora Txe Arana, que van expressar: “Tenim un deute històric com a país amb la salut mental que cal resoldre amb celeritat i valentia.” El manifest va reclamar “més recursos i de més qualitat” i “una cartera de serveis que incrementi els existents i n'incorpori de nous en tots els àmbits: educació, salut, integració social i laboral i habitatge”.

Aquest és el segon any de la mostra Artentivament, però l'ús de l'art com a teràpia ja té una certa tradició a Lleida. L'any 2012, la clínica Bellavista de Lleida ja va organitzar una mostra d'art amb el resultat dels treballs fets pels pacients, en una iniciativa que volia també difondre entre el públic la necessitat de desestigmatitzar i integrar amb normalitat l'acceptació dels pacients que pateixen malalties mentals en la societat. Unes 11.000 persones a Lleida tenen diagnosticada alguna malaltia mental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia