cultura

museus

exposició

L'obra de Sorolla arriba a CaixaForum Tarragona

És la darrera oportunitat per veure a Catalunya la sèrie de dibuixos del pintor

Els dibuixos que el pintor valencià Joaquín Sorolla feia a l'aire lliure com a exercici artístic i que sovint acabaven inspirant les seves pintures marquen el contingut central de l'exposició Sorolla, apunts a la sorra, que ahir va es va inaugurar a CaixaForum Tarragona. Després de Lleida i Girona, la de Tarragona serà la darrera oportunitat de veure aquesta exposició, abans que les obres retornin al Museu Sorolla, centre que conserva més de 5.500 dibuixos de l'artista.

A Tarragona s'exposen 123 obres, entre dibuixos, quadres a l'oli i les anomenades notes de color. “La majoria són dibuixos de treball, que rarament els feia per emmarcar ni amb un objectiu expositiu”, segons va explicar ahir Consuelo Luca de Tena, directora del Museu Sorolla i comissària de la mostra, que va destacar la importància d'aquestes peces per aprofundir el coneixement de la seva obra pictòrica. Amb tot, “no hi ha cap relació directa entre els dibuixos i els quadres definitius”. “A Sorolla no li agradava copiar-se a si mateix i és difícil trobar una transposició directa del dibuix al quadre definitiu”, segons Luca de Tena. Per ella, aquestes obres preparatòries “eren pura gimnàstica, pur entrenament” per a l'artista.

La mostra comença amb les obres més antigues del pintor, pels volts del 1890, que recreen escenes del treball al mar, de constructors de vaixells i de pescadors. La plenitud de l'estil de Sorolla correspon als dibuixos i les pintures de bous i barques, que omplen en segon apartat. El tercer es dedica a les dones del mar, sovint ocupades en diverses tasques relacionades amb la pesca. El recorregut expositiu acaba, per una banda, amb aquelles obres que mostren la cara més alegre de l'aigua, la del joc dels infants a l'aigua i les corregudes per la riba; i per l'altra, amb les peces que reflecteixen l'esplendor de la burgesia en el seu contacte amb la platja.

CaixaForum Tarragona acompanya l'exposició amb diverses activitats didàctiques, entre les quals hi ha un curs de pintura de paisatge (del 16 al 19 de gener), una conferència concert (17 de febrer) i visites científiques a la mostra, segons va explicar la nova directora del centre, Glòria Olivé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.