turisme
promoció
Un lloc web reuneix per primer cop tota l'obra de Gaudí feta a Catalunya
El Consell Gaudí proposa la creació d'una gran ruta a través de l'obra de l'arquitecte, que es podria engegar el 2017
El Consell Gaudí, que ahir es va reunir a Mataró i que aplega institucions públiques i privades que gestionen l'obra del genial arquitecte, ha posat sobre la taula les bases per tirar endavant la primera gran ruta d'Antoni Gaudí. El nou recorregut es podria posar en marxa l'any 2017 i la intenció és que es pugui vehicular a través d'un “passaport” que els interessats anirien completant en cada visita. El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, va assenyalar que la principal dificultat a l'hora de planificar la ruta serà conjugar les diferents casuístiques de totes les institucions titulars d'obres de Gaudí, per tal que el visitant percebi certa homogeneïtat.
En aquest context, la creació d'aquest passaport amb les diferents etapes, en el qual els usuaris podran anar-les resseguint i segellant, es presenta com una proposta viable. Els catorze monuments que d'entrada participaran en aquest projecte són la Nau Gaudí de Mataró, la Casa Vicens, la Sagrada Família, els pavellons de la finca Güell, el Palau Güell, la Casa Calvet, la torre de Bellesguard, el parc Güell, el portal de la finca Miralles, el Misteri de Montserrat, el col·legi de les Teresianes, la Casa Batlló, la Pedrera i la cripta de la Colònia Güell. “Tot i això, estem oberts que n'hi entrin més”, hi va afegir el responsable de Patrimoni, que considera que l'obra de Gaudí és sens dubte “la joia de la corona” del patrimoni català.
L'obra, a internet
Amb l'objectiu d'aplegar en un únic lloc els edificis i monuments de l'arquitecte a Catalunya i millorar la seva difusió, ahir es va presentar també a Mataró el nou portal web de Gaudí. (www.portalgaudi.com). Si fins ara es considerava que la genialitat de l'obra i el pensament d'Antoni Gaudí no havia estat prou ben representada a internet, l'espai virtual neix per fer accessible als usuaris d'arreu del món la seva història i personalitat com a arquitecte universal. El web està disponible en quatre llengües –català, castellà, anglès i francès–, tot i que ja es pensa en noves versions per al futur.
Tot i que inicialment estava pensat per a projectes fets a Catalunya, s'obre la porta perquè s'hi puguin incorporar institucions d'altres punts de la geografia o bé aquelles que, tot i ser a Catalunya, encara no han fet el pas. El director general de Patrimoni va assenyalar que un 90% de l'obra catalana de Gaudí té presència en el portal. El Palau Episcopal d'Astorga, a Lleó, o la catedral de Palma de Mallorca, que Gaudí va remodelar, són dos dels principals actius que l'arquitecte va fer fora de Catalunya i que el Consell Gaudí ha proposat que s'incorporin. “L'univers és un local sense fronteres i aquest no és un club tancat”, va dir Boya.
LA FRASE
LA XIFRA
El quilòmetre zero gaudinià
La Nau Gaudí de Mataró es considera el quilòmetre zero de l'obra gaudiniana. L'edifici, situat al carrer Cooperativa i dedicat al blanqueig de cotó, va ser el primer edifici que va projectar i construir l'arquitecte reusenc després de titular-se com a arquitecte. La nau es va convertir l'any 2014 en la seu del Consell Gaudí, aprofitant el 130è aniversari de l'immoble, i va ser on es va gestar i signar la coneguda Declaració de Mataró. Un document en el qual entitats culturals, col·legis professionals i, de manera destacada, els actuals gestors de les obres de Gaudí es van comprometre a treballar per preservar i promoure la seva obra, i a fer-ho de manera conjunta.