cultura

CULTURA

Sol Picó guanya el Premi Nacional de Dansa del Ministeri de Cultura

La coreògrafa i ballarina s'ha imposat en la modalitat de creació

La coreògrafa i ballarina Sol Picó (Alcoi, 1967) ha obtingut aquest dilluns el Premi Nacional de Dansa del Ministeri de Cultura en la categoria de creació. El jurat del guardó, dotat amb 30.000 euros, n'ha distingit el seu “talent creatiu” i la “forta personalitat artística, units a l'audàcia de les seves propostes escèniques”.

A més, ha remarcat el seu “profund coneixement dels estils de dansa per a construir el seu propi llenguatge” i ha destacat el seu “continu compromís amb la creació contemporània” amb treballs com 'W. W. (Women)', 'One-hit Wonders', 'El llac de les mosques' o 'Bésame el cactus', entre d'altres. El 2004, la Generalitat ja la va distingir amb el Premi Nacional de Dansa i també ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona.

La coreògrafa i ballarina afincada a Barcelona és coneixedora de la dansa clàssica, espanyola i contemporània, tres disciplines que es poden constatar en el seu treball coreogràfic, tot i estar emmarcat en l'expressió més contemporània.

Va fundar la seva primera companyia Danza Robadura el 1988, però ha estat amb la companyia que porta el seu nom, Sol Picó Companyia de Dansa, nascuda el 1993, amb la qual ha desenvolupat el seu segell més personal. Una marca que es fa notar tant en el seu llenguatge creatiu com interpretatiu, així com en el nom de les seves obres.

'Razona la vaca' (1995), 'E.N.D.' (Esto No Danza, 1998), 'D.V.A' (Dudoso Valor Artístico, 1999), 'Bésame el cáctus' (2001), 'La dona manca' o 'Barbie Superestar' (2003), 'La prima de chita' (2006), 'Las Doñas' (2007), 'Sirena a la plancha' (2008), 'El llac de les mosques' (2009), 'Petra, la mujer araña y el putón de la abeja Maya' (2011), 'Memorias de una pulga' (2012), 'One-hit wonders' (2014) o 'We Women' (2015) són alguns dels muntatges de la creadora.

Va estudiar en el Movement Research de Nova York diverses tècniques de dansa contemporània i, durant els primers anys de la seva trajectòria, va treballar com intèrpret i coreògrafa amb companyies i creadors com Robouldanse, Rayo Malayo Danza i la companyia d'Arte Total Los Rinos.

A la seva carrera destaquen guardons com el premi Max de les arts escèniques al Millor Espectacle de Dansa, a Millor Coreografia i a Millor Inèrpret de Dansa Femenina per 'Bésame el Cactus', així com el Millor Espectacle i Millor Corepografia per 'La dona manca'.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia