cultura

festes i tradicions

carnaval

Torelló vol una setmana global de carnaval al poble

L'Associació ACTE, la nova organitzadora del carnestoltes, incorpora la figura d'un tècnic

Un dels seus objectius és crear lligams amb les escoles

L'Associació Carnaval de Terra Endins (ACTE), encarregada d'agafar el relleu de Promocions i Organitzacions Culturals (PIOC) en la direcció de bona part dels actes del carnestoltes de Torelló, ahir es va presentar en societat. Formada per vuit membres “al nucli dur” però amb intenció de crear “una segona anella” al seu voltant “de col·laboradors per expandir el carnaval”, segons Pep Faja, vicepresident d'aquesta associació sense ànim de lucre, un dels objectius de l'ACTE és fer “la setmana global de carnaval”, deia el seu president, Toni Alba.

Una de les fites de la nova organització, que en la 39a edició incorporarà la figura d'un tècnic (Blai Marginedas), del qual dependran actes com ara el Pullassu, l'enterrament de la sardina i el ball, és la creació de la Taula de Carnaval. Alba va destacar la bona entesa que hi ha hagut sempre amb l'Ajuntament i el treball del PIOC durant tots aquests anys: “Ha fet una feina boníssima.” Organitzada a partir de diverses comissions, la voluntat de l'ACTE “és fer un canvi generacional” i “estructurar i consolidar els fonaments perquè els joves que vénen al darrere puguin continuar-ho”. Per aconseguir-ho, es proposa crear lligams amb les escoles del poble i portar a totes el rei Carnestoltes. “Hem de fer que el carnaval sigui una herència molt singular de Torelló i destacar el valor cultural que té”, més enllà de la disbauxa, deia Alba.

Recuperar el carrer Sant Miquel

El relleu que agafa l'ACTE en l'organització del Carnaval de Terra Endins es començarà a notar amb algunes modificacions a partir de la pròxima edició, que es farà del 23 de febrer a l'1 de març del 2017. Un d'ells serà el canvi d'emplaçament del jurat: es vol deixar Gestiomat, “una zona molt buida”, i s'apostarà per “tornar a compactar el carrer Sant Miquel”. Precisament, un altre propòsit dels nous organitzadors és recuperar el protagonisme que tenia aquesta via en la rua. “Una de les primeres idees era tornar a passar pel carrer Sant Miquel sí o sí”, tot i que en la pròxima edició no podrà ser a causa de les obres que s'hi fan, “però per al 2018 és una cosa obsessiva”, remarcava el president de l'associació. Altres propostes per al pròxim carnaval, que té un pressupost d'uns 30.000 euros, són retallar el recorregut a la plaça Joanot Martorell i col·locar algunes pantalles en diferents punts del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia