cultura

Ciència & Roll

Recerca i innovació responsables

Els objectius principals de la recerca científica i la innovació tecnològica són, o haurien de ser, contribuir a aportar solucions als reptes que planteja la societat del coneixement i millorar la qualitat de vida de les persones, entesa aquesta qualitat en sentit ampli, des dels aspectes de salut al benestar social, passant per la igualtat d'oportunitats i per afavorir al màxim les possibilitats de desenvolupament individual i col·lectiu.

En el Ciència & Roll del mes passat vaig reflexionar sobre la implicació social o, més ben dit, la manca d'implicació social en la qual sovint se sustenten les polítiques científiques, i vaig esmentar una proposta per incrementar l'apoderament social en aquests àmbits, que de forma genèrica s'anomena “ciència en transició”. Avui vull esmentar-ne els fonaments a partir del document Responsible Research and Innovation. Europe's ability to respond to societal challenges, que la Comissió Europea va publicar el 2012.

Aquest document identifica cinc àrees essencials per democratitzar la ciència i fer-la participativa. Primer, posar tots els articles científics en accés obert, reconeixent l'autoria dels investigadors però fent que puguin ser consultats per tothom.

Segon, reconèixer que la ciència i la tecnologia també són constructes culturals humans, com l'art, la literatura i la filosofia, entre altres, els quals, a més, depenen dels contextos socioeconòmics i de producció. En conseqüència la ciutadania, pel simple fet de ser contribuent, ha de participar de les polítiques de governança de la recerca científica i la innovació tecnològica.

Tercer, incrementar la cultura científica a través d'una educació i una divulgació adequades i integradores, perquè els ciutadans puguin decidir amb coneixement de causa i apoderar-se de les decisions que es prenguin.

Quart, implementar polítiques que contribueixin a l'equitat tant en la construcció de la ciència com en la seva governança, i també pel que fa als destinataris finals dels avenços. I cinquè, incorporar i fer valer els aspectes ètics com a components estructurals de l'excel·lència en recerca científica i innovació tecnològica. Aquestes poden ser les bases d'una ciència i una innovació responsables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia