cultura

Cultura fa fora Tossa del registre de museus catalans

Una inspecció a l'abril va recollir deficiències greus i els seus béns passaran a ser “col·lecció”

No és accessible, no té alarma d'incendis i no es garanteix l'estabilitat ambiental a les sales

La conselleria de Cultura de la Generalitat ha tret el Museu Municipal de Tossa de Mar del Registre de Museus de Catalunya, segons una resolució del conseller, Santi Vila. La cancel·lació de la inscripció arriba després que, en dues inspeccions (l'última del 19 d'abril del 2016), el Departament de Cultura ha detectat “incompliments greus de l'actual normativa museística”, i implica no només que els seus béns passen a la consideració de “col·lecció”, sinó que no tindria accés a subvencions, i les seves obres podrien ser “tutelades” per la xarxa de museus de la Generalitat.

Segons va explicar el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tossa, Sergi Bruna, el consistori ja ha presentat al·legacions, i preveu una partida de “com a mínim” 30.000 euros per esmenar, almenys en part, les deficiències. Aquesta quantitat, però, seria del tot insuficient per posar-se al dia, admet. I en tot cas, tampoc seria gaire més elevada, atès que no es poden deixar de fer altres inversions. Amb tot, va assegurar que serà una prioritat evitar que el museu en quedi fora.

Segons van explicar tant el regidor com la directora del Museu Municipal de Tossa, Rosa Sureda, el principal problema és la manca d'accessibilitat, que, admeten, fa impossible la visita a una persona en cadira de rodes. El problema, però, és que el museu està situat a l'antiga Casa Falguera (segle XIV), un edifici molt destacat però amb moltes escales –hi ha un graó ja a la porta d'accés al museu, i encara més a l'interior–. A més, moltes de les portes de dins són massa estretes i encara que el visitant en cadira de rodes hi arribés amb molt bona voluntat i ajut, tampoc podria passar.

Projecte encarregat

Bruna va dir que el consistori ja ha encarregat un projecte als tècnics municipals perquè determinin quant costaria adaptar el museu, però es dóna per descomptat que hi caldria un ascensor, que s'hauria de situar al pati interior del museu, i l'accés per als visitants amb mobilitat reduïda s'hauria de fer per una altra porta. No és aquesta, però, l'única mancança, tot i que sí que és l'escull més gran. En l'informe, el Departament de Cultura posa de manifest que no hi ha alarma contra incendis, ni filtres solars ni Wi-Fi (les parets són molt gruixudes però es preveu tenir cobertura aviat), i també s'han de canviar els sensors d'humitat. Ja se'n van instal·lar fa uns anys, però com que tampoc hi ha climatització de cap mena (el 2017 es planteja instal·lar-hi dues bombes de calor), tampoc es podrien modificar les condicions ambientals. De fet, en l'informe s'exposa que hi ha humitats que han provocat fongs en algunes obres i en col·leccions situades a la planta superior, sota teulada, que s'ha hagut de tancar. Pel que fa a les alarmes contra incendis, es calcula que costarien uns 7.000 euros, i els filtres solars, 5.000 més.

L'exclusió del museu tossenc del registre de Catalunya va ser posada de manifest pel grup de CiU en l'últim ple, i la secció local d'ERC –que ara no té representació a l'Ajuntament– també ha aixecat la veu d'alarma.

El primer museu d'art contemporani de l'Estat

En la llista de deficiències també es posa de manifest que no hi ha filtres solars a les finestres, que els dos vigilants no són substituïts quan estan de baixa o tenen festa, que no hi ha espai de treball ni d'investigació o restauració, i que en el llibre de registre encara es fan les inscripcions amb llapis. En les al·legacions, segons va explicar el regidor, s'ha posat de manifest que, tot i que es cancel·la la inscripció, la comissió executiva de la Junta de Museus va informar desfavorablement sobre l'exclusió del museu de Tossa. “Confiem que ens deixin ser-hi a precari, amb el compromís que l'anirem arreglant”, va explicar Bruna. Dels 188 museus registrats a Catalunya, 24 són a les comarques gironines: cinc a Girona, tres a Figueres, dos a Olot, i un a la Bisbal, Palafrugell, Torroella, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, l'Escala, Castelló d'Empúries, Banyoles, Ripoll, Breda, Arbúcies, Tossa i Lloret. El de Tossa va ser el primer d'art contemporani de l'Estat i es va inaugurar el 1935.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia