cultura

Crítica

Ai, el perill de “l'eco”

L'operació de recuperar una obra emblemàtica de la història del Lliure i renovar completament el repartiment aporta la idea de donar el testimoni als joves valors. Pretendre ser fidel (tot i que sentint-se lliure en prendre decisions com si fossin pròpies) al muntatge original aspira a mantenir el caliu de l'esperit del públic del Lliure. Convidar que Lluís Homar, el Fígaro del 1989, sigui el director de l'aventura, fa pensar en un altre acte de generositat per part de Lluís Pasqual (que coneix a bastament l'obra a partir de la versió operística que s'ha vist fa molt poc al Liceu, per tercer cop). Però, ai, en totes aquestes bones intencions potser falta comprovar que el públic d'avui necessita un major ritme, menys circumloquis i que l'acció superi, ni que fos per breus moments, el devessall de paraules enfilades intel·ligentment. També hi ha dificultats en l'audició per a una sala amb unes 800 butaques (que obligaria a projectar la veu o a posar-hi micròfons).

Si Mar Ulldemolins es manté atenta, jovial i llesta en el paper de Susanna, Marcel Borràs fa prou perquè el jove Fígaro sigui despert i raonat i Pau Vinyals és aquell Querubí obsessionat per les dones, i alhora ingenu, poruc i pocatraça. Però els actors que millor defensen el paper són veus com Joan Carreras (amb un comte tan gelós com llibertí, sí), Victòria Pagès (amb una altra dona atabalada d'amors, que no afina); Mónica López (comtessa dolguda que es refà).

El muntatge, de preciosa factura i una combinació entre la frescor dels personatges i les rèpliques disparades a raig, però, evita eliminar les reiteracions: s'explica una acció abans i després, extrem que encalla el ritme i pot cansar el públic. Tot i que la peça esdevingui una evident reivindicació de la intel·ligència per sobre dels títols nobiliaris i el gènere masculí, té forma de vodevil. Sortosament, el to i les pauses en aquest “hi ha eco” en plena nit d'infidelitats demostren la seva validesa, només aplicant retalls a les repeticions. No passin ànsia, els agradarà.

Les noces de Fígaro
Director: Lluís Homar
Intèrprets:Manel Barceló, Marcel Borràs, Oreig Canela, Joan Carreras, Oriol Genís, Mónica López, Eduard Muntada, Victòria Pagès, Albert Pérez, Aina Sanchez, Mar Ulldemolins, Òscar Valsecchi, Pau Vinyals
Divendres, 2 de desembre (fins al 22 de gener) a Montjuïc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia