cultura

Municipal

Tiana fa el primer pas per a la creació del Museu a Cel Obert

Avui s'inaugura la primera obra, un mural de vuitanta metres pintat per set artistes del col·lectiu Caterva al camí Alt d'Alella

Més endavant es faran més intervencions en diferents espais de la vila

Vuitanta metres té el mural que es convertirà en la primera obra del Museu a Cel Obert, un projecte que vol omplir d'art els carrers de Tiana amb pintures murals i intervencions escultòriques. Set artistes locals que formen part de col·lectiu Caterva han participat en aquesta primera creació que es pot veure al camí Alt d'Alella i que aquest matí s'inaugurarà amb la presència de les autoritats i de tots els pintors que hi han participat, que faran els darrers retocs a les seves obres. Aquest serà el primer pas d'una iniciativa que, segons la regidora de Cultura, Núria Blasco, servirà per fer visible l'art en diferents punts de la vila i, al mateix temps, per posar remei al problema de les parets buides que acaben degradant-se.

El coordinador del projecte, Josep Maria Galceran, destaca que el mural que avui s'inaugura és una obra heterogènia feta per membres d'un mateix col·lectiu. “Cadascú ha plasmat el seu propi estil”, reconeix Galceran, que ha participat al mural juntament amb Elena Llongueras, Bianca Batlle, Joel Yuste, Iñaki Ojinaga, Marc Soldevila i José Giralt. Els set artistes han estat treballant durant tota la setmana per donar forma a les seves creacions. Es tracta d'obres figuratives, naïfs, algunes més properes al grafit i fins i tot una composició musical amb les notes d'un bolero són alguns dels treballs que omplen de vida el llarg mur del camí Alt d'Alella, a tocar de les pistes de petanca.

Alguns dels autors tenia experiència prèvia amb altres intervencions d'art al carrer però per a d'altres ha estat el primer cop. El coordinador defuig el concepte d'art urbà. “Es tracta d'una obra d'art en un espai urbà; ens agrada la idea que l'art surti al carrer i poder compartir-lo amb el poble”, assegura Galceran, que afegeix que no el preocupa gens que el mural es pugui acabar degradant. “Som conscients que hem fet una obra efímera”, reconeix el coordinador del projecte, que afirma que han utilitzat pintures i materials que en garanteixen el manteniment durant un temps. A més, avança que el projecte tindrà també una part virtual que n'assegurarà la pervivència. Es tracta d'un lloc web que descriurà i documentarà amb imatges tots els detalls del procés creatiu de l'obra i dels artistes que hi han participat.

La primera partida per al Museu a Cel Obert ha estat una inversió de 10.000 euros que s'han gastat en aquest llarg mural. Encara no se sap quants recursos està previst destinar en el futur a tirar endavant aquest projecte.

LA XIFRA

10.000
euros
és el pressupost d'aquesta primera intervenció del Museu a Cel Obert de Tiana que s'inaugura avui

LA FRASE

Ens agrada la idea que l'art surti al carrer i poder compartir-lo amb tot el poble
Josep Maria Galceran
artista i coordinador del museu a cel obert

La paret de Correus, més endavant

Tot i l'anunci que la primera intervenció del Museu a Cel Obert es faria a la façana de l'antic edifici de Correus, l'Ajuntament ha decidit deixar per a més endavant aquest espai. I és que la possible desaparició del mural d'homenatge a l'artista Joan Armengol, situat en aquest espai, va aixecar polseguera al poble. La regidora de Cultura, que al seu moment va assegurar que el mural estava molt deteriorat i que, per aquest motiu, calia substituir-lo per un altre, manté que “el projecte no s'abandona” i que està previst tornar-lo a plantejar “més endavant”.

“He detectat moltes parets per poder-hi actuar”, explica Núria Blasco. A hores d'ara encara s'està treballant en la creació d'un llistat d'emplaçaments susceptibles de fer-hi alguna intervenció artística del Museu a Cel Obert. El coordinador del projecte manté que seria interessant obrir-lo a través d'un concurs a artistes de renom de fora del municipi que hi vulguin participar. “El més important és que tingui continuïtat”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia