cultura

patrimoni arquitectònic

Fan valer el molí de la Calvaria i el patrimoni moliner de Calldetenes

La UVic inventaria 60 elements vinculats a l'ofici de moliner

Inauguren una exposició sobre el molí mil·lenari

Calldetenes vol fer valer el molí mil·lenari de la Calvaria i el patrimoni moliner del municipi amb una exposició que es va inaugurar ahir i que explica la història d'aquest molí –que encara funciona i és visitable– i de tots els molins situats al llarg del torrent de Sant Martí de Riudeperes, dels quals encara se'n conserven sis de la desena que hi va haver. També dóna informació de l'ofici de moliner i el funcionament dels molins hidràulics. Aquest tram de torrent de pocs quilòmetres entre Calldetenes i Sant Julià de Vilatorta és un dels punts de Catalunya amb més molins per quilòmetre quadrat.

L'exposició ha sorgit arran del projecte la Universitat de Vic El molí de la Calvaria de Calldetenes i l'ofici de moliner. La ruta dels molins del torrent de Riudeperes, que ha consistit a inventariar aquest patrimoni. S'han documentat una seixantena d'elements vinculats a l'ofici de moliner. Un dels professors de la UVic que ha participat en el projecte, Santi Ponce, explica que no es conformen a “inventariar les peces” ni a “tenir una funció nostàlgica de recuperar el passat”, sinó que fan una aposta per “fer-lo valer” i que participi en la dinamització del municipi, per exemple, per mitjà del turisme. De fet, tres dels promotors d'aquesta iniciativa són professors de la UVic i membres de la xarxa de patrimoni rural Ecomuseu del Blat, que pretén recuperar, preservar i divulgar el patrimoni rural d'Osona, i que al febrer es constituirà com a associació.

L'alcalde de Calldetenes, Marc Verdaguer, explica que l'exposició i l'inventari fet per la UVic serà “el punt d'inici d'altres projectes” al voltant dels molins. Un dels avantprojectes amb què es treballa és el d'ampliar la ruta dels molins, perquè arribi fins a Vic. “Això reforçaria molt la ruta, que per a nosaltres és molt important des del punt de vista natural, patrimonial i arquitectònic i també esportiu i lúdic, ja que cada dia hi ha gent fent esport”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.