manual
Un home generós
Isidre Grau va néixer el 1945 a Sabadell. El 1994, quan tenia 49 anys, va començar a donar classes d'escriptura a l'Aula de Lletres de Barcelona. El 1998 va canviar d'escenari, però no el contingut i donava classes de tècniques de novel·la i de conte a l'Escola d'Escriptura i Humanitats de l'Ateneu Barcelonès. A banda de jornades literàries i de cursos puntuals impartits aquí i allà. El 2005 va publicar La maleta de l'escriptor, 56 reflexions sobre l'escriptura literària. Abans, però, el 2001, ja havia publicat L'arquitectura del conte, que ara reedita Godall en versió, com se sol dir, corregida i augmentada.
Grau té dues vocacions, com a mínim. Una és la literatura, escriure, i l'altra, que s'hi relaciona, la docència. No és dels autors que es guarden per a ells mateixos els coneixements aconseguits a base d'hores, dies, anys de lectures, de converses amb altres autors o estudiosos, de l'experiència tossuda i solitària que sol ser escriure. I això de donar classes és evident que li agradava, i per això va deixar la feina que concordava amb la seva formació, de tècnic industrial, per ser professor de català a la UAB.
Aquest llibre és un manual dividit en tretze capítols: El conte, un univers específic; La gestació del conté; Set contes, set mons; De la idea a la història; El punt de vista; L'estructura narrativa; El tractament de la realitat; La caracterització dels personatges; El tractament del temps; El tractament de l'espai; La tècnica dels diàlegs; L'estil personal; Algunes recomanacions pràctiques, tots tancats amb l'anàlisi d'un o més contes, relacionats amb el tema concret, d'autors com ara Kafka, Rodoreda, Hemingway, Monzó, Cortázar, Calders, Txèkhov, Borges...
I què avala Grau? Els principals premis literaris catalans i un currículum de docent, com hem dit, i com a autor: 13 novel·les, 9 reculls de narracions i 2 llibres de literatura infantil i juvenil. A més de cinc títol com a membre del grup Ofèlia Dracs.
Un llibre ideal per a aprenents o iniciats als quals ja se'ls ha inoculat el verí d'escriure i que no tinguin temps o prou pressupost per assistir a classes presencials o virtuals de redacció de contes.