D'Ara i d'Aquí
Dona (es) sàvia (es)
Quan fa anys Sandra Uve (Sandra Valencia, nascuda a Barcelona l'any 1972) va finalitzar els estudis a la Llotja de Barcelona tenia un ampli ventall de possibilitats artístiques. Va decidir triar-les totes. En la seva trajectòria hi ha hagut espai per a la historieta –“si estigués a França faria còmic, però he de menjar”, diu–, la il·lustració, el fanzine –molts recordaran Annabel Lee–, la pintura. I fins i tot ha dirigit i presentat programes de televisió. Un tot terrenyisme creatiu que en el seu darrer projecte no sembla pas un signe de dispersió, sinó més aviat de cohesió.
Fins al 31 de gener presenta al vestíbul de l'edifici Francesca Bonnemaison de Barcelona, on es troba la biblioteca del mateix nom (Sant Pere Més Baix, 7), l'exposició Super Women, Super Inventors, un homenatge a 25 dones brillants que van contribuir amb els seus treballs i descobriments a l'avançament de la ciència i les humanitats. És a dir, a millorar el món, tot i que el relleu que s'hauria de donar a la seva aportació ha quedat més diluït pel fet de ser dones. Sandra Uve mostra 25 dones en quadres pintats amb aquarel·la i aiguada de tinta xina.
L'origen de les imatges és digital. La creadora es dedicava a penjar periòdicament imatges de dones inventores a Instagram fins que el projecte va agafar una coherència i intensitat que reclamava una plasmació més cohesionada i conceptual. De fet, com a guionista, ha treballat la investigació i el processament de dades. Els quadres són més que imatges, són també un discurs de divulgació. L'artista va pintar les imatges de nou i no descarta que el seu treball, que considera work in progress, prengui la forma de llibre.
Entre la desfilada de dones sàvies que presenta es troba Josephine Cochrane, que organitzava tantes festes a casa seva que els servents no donaven l'abast per restar la vaixella. Va solucionar el problema inventant el rentavaixelles que va presentar a la Fira Universal de Chicago el 1893.
També hi trobem l'actriu Julie Newmar, que interpretava La Gatona a la sèrie americana Batman dels anys seixanta i que va inventar els pantis: necessitava uns leotards que no li premessin el cul. Per la seva banda, Mary Phelps Jacob tenia un problema d'escot, la cotilla li premia en excés els pits i així va inventar el sostenidor. Mary Anderson va inventar el netejaparabrisa el 1903. Va evitar millers d'accidents els dies de pluja. Gràcies a Stephanie Kwolek i al polímer líquid que va inventar es fabriquen peces de roba que barren el pas al foc i al fred. La seva descoberta va ser fonamental per a la creació dels cascs de motorista. Nascuda el 1845, Sarah Mather va inventar el periscopi per als submarins. Sense periscopis ben segur la història del segle XX hauria fet un altre tomb. La bioquímica Margarita Salas va descobrir una proteïna que permet amplificar ADN a partir de quantitats molt petites... I així fins a 25 dones que tot i destapar misteris se les ha cobert amb un llenç de desconsideració malgrat el seu gran treball.
A més de la recerca de dades, una de les feines que més maldecaps han donat a Sandra Uve ha estat l'obtenció d'imatges de les inventores, ja que, sobretot de les més antigues, es disposa de poc material gràfic si exceptuen Marie Curie, que va descobrir el radi i que és dels pocs casos d'inventores que han sortit als llibres escolars.
En la línia del seus treballs com a il·lustradora, els quadres de Sandra Uve tenen un marcat estil naïf. I tot i tractar-se d'una temàtica seriosa, tant les imatges com els texts que acompanyen cada obra tenen un gran sentit de l'humor i d'ironia. El cromatisme de les obres és monocolor i la meitat de les obres són en blau i la resta, d'un groc ocre.