cultura

museus

Les adquisicions d'art dels museus, amb comptagotes

El director del Museu Morera confia recuperar amb la nova seu el pressupost per comprar art que es va perdre amb la crisi

Durant els darrers anys ha pogut adquirir un Lamolla i un Gili Roig

La setmana passada, la galeria d'art barcelonina Setdart va posar a subhasta un retrat de l'actriu de cinema mut Napier Kowska, obra de l'artista lleidatà Xavier Gosé de la seva etapa parisenca. Provenia d'una col·lecció particular, i el va adquirir un altre particular després d'una puja i va arribar als 4.400 euros. A la subhasta no s'hi va presentar cap administració pública, tampoc el Museu d'Art Jaume Morera de Lleida, que amb 200 obres de Gosé és qui té el fons més important d'aquest artista.

No és un episodi excepcional. Contínuament les galeries i els centres de subhastes d'art posen al mercat obres que podrien interessar els museus públics. En aquest cas, el museu municipal Jaume Morera, del qual la Paeria n'és el titular, va decidir no presentar-se a la subhasta, ja que el museu té retrats de Gosé de la mateixa model. “No pretenem tenir-ho tot, només en el cas que fos una obra excepcional hi entraríem”, ha dit el director del museu, Jesús Navarro. “Com que els recursos són escassos, hem d'afinar bé i anar a buscar allò que ens ajuda a cobrir necessitats que no tenim cobertes, no el que ja tenim.”

Fins al 2009, el Morera i la Panera compartien un pressupost d'adquisicions d'uns 60.000 euros a l'any. La crisi va acabar amb aquest fons, tot i que el director confia poder-ho recuperar amb la nova seu. Tot i això, el Morera va poder adquirir La castiza, de Baldomer Gili Roig, i una altra obra d'Antoni Garcia Lamolla, a finals de l'any passat.

LA XIFRA

60.000
euros
era el pressupost per a adquisicions que van compartir, fins al 2009, el Museu Morera i la Panera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.