L'Inquiet revalida l'aposta pel cinema en català
Els organitzadors de l'Inquiet, l'únic festival de cinema íntegrament en català, han reafirmat hui, en la presentació de la cinquena edició, que l'«audiovisual en la nostra llengua és possible». Han confirmat la consolidació del festival com a referent de la divulgació i producció del cinema en català— en la primera edició s'hi van presentar 70 obres i enguany s'han superat les 150— i han llançat un missatge: «L'Inquiet ha demostrat que existeix una indústria audiovisual, modesta però digna, i també públic, com també han demostrat altres iniciatives d'exhibició de cinema en valencià que omplin les sales. Si no hi ha més cinema en català és per manca de voluntat política de les administracions i dels exhibidors», ha manifestat Artur Hernández, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Picassent, organitzador del festival junt amb l'associació cultural La Fàbrica de la Llum.
Els representants de les entitats que donen suport al festival presents en la roda de premsa —Escola Valenciana, les universitats valencianes i Acadèmia Valenciana de la Llengua— també han incidit en aquest aspecte. «Canal 9 ha de fugir de la fal·làcia que la gent selecciona els programes per la llengua. Els elegeixen per la seua qualitat i les preferències personals. Ningú protesta perquè les retransmissions esportives es facen en valencià i tampoc passaria res si les pel·lícules es doblaren al valencià», ha remarcat Josep Lluís Doménech, de l'AVL.
La programació
La secció oficial de llargmetratges del festival, que se celebra del 19 al 28 de novembre, enguany destaca per la competició de pel·lícules que han sigut protagonistes en festivals de prestigi, com ara Sitges, Màlaga, Valladolid o Toronto. Les sel·leccionades són Bullyng, de Josecho San Mateo; Cos mortal, d'Antoni Sendra i Carles Chiner; Eloïse, de Jesus Garay; L'alba d'un somni, de Freddy Mas; The Frost, de Ferran Audí; i Tres dies amb la família, de Mar Coll. També hi haurà una secció oficial de documentals i una altra de curtmetratges.
A més el festival també té la secció Inquieta, en què participen alumnes de primària, secundària i batxillerat; la secció Clip, dedicada als millors videoclips; i la secció A Corre-cuita, que aposta per la creativitat dels «futurs directors» a través de la realització d'un curt durant els dies previs al festival amb la ciutat de Picassent com a escenari.
L'homenatjat serà Ferran Torrent, l'escriptor valencià amb més obres portades al cinema. S'hi projectaran El complot dels anells, i Gràcies per la propina, ambdues de Francesc Bellmunt; L'illa de l'holandés, de Sigfrid Monleón; i Un negre amb un saxo, de Francesc Bellmunt.