territori
novetat editorial
Un llibre recorre i evoca els paisatges literaris gironins
Pòrtic ha publicat el volum número quatre de la ‘Geografia literària dels Països Catalans' amb el qual Llorenç Soldevila aplega uns 700 llocs literaris amb textos de més de 200 escriptors
La relació de la literatura amb el territori sempre ha estat molt estreta. I des de fa anys, Llorenç Soldevila i Balart (Monistrol de Montserrat, 1950) treballa i viu apassionadament estudiant aquesta simbiosi. Coneix molt bé la literatura catalana i ha trepitjat cadascun dels territoris on es parla el català i ara, des de l'editorial Pòrtic –amb la col·laboració de la Universitat de Vic i la Diputació de Girona– està duent a terme la tasca ingent de recollir-ne la geografia literària. Dels onze volums previstos, ara n'acaba de publicar el volum número quatre, a través del qual abraça les vuit comarques gironines. El llibre esdevé una antologia de la literatura catalana relacionada amb les terres de Girona i de la presència dels escriptors catalans en aquest territori.
Des dels cims i els estanys cerdans, fins als Aiguamolls de l'Empordà i el cap de Creus, passant per la cromàtica Costa Brava, sense obviar la Garrotxa o les mostres del romànic més encimbellat al més mediterrani. “Girona és, sens dubte un dels centres literaris més variats i rics del país. Això, sense desmerèixer el protagonisme artístic i literari de Cadaqués o dels orígens culturals d'Empúries”, reconeix l'autor.
En total, aplega uns 700 llocs literaris d'uns 114 municipis amb textos de més de 200 escriptors de totes les èpoques i tendències estètiques i on, evidentment, no falta la paleta descriptiva i recreadora única del mestre Josep Pla. S'hi recullen poemes, narracions, cartes, notes de dietari, escenes teatrals, cançons i breus cròniques periodístiques o de gènere assagístic. La fisonomia del país, la història, les tradicions i els monuments hi apareixen interpretats pels nostres grans escriptors, amb el contrapunt atent de l'ull fotogràfic del propi autor, que publica les seves imatges acompanyant els textos. El pròleg, de Mariàngela Vilallonga, i una pintura creada expressament com a coberta del llibre per Narcís Comadira acompanyen aquesta edició.
Pel que fa a les comarques gironines, Llorenç Soldevila explica que ha constatat que ha generat molt bona literatura al llarg de la història. Gràcies a aquest projecte, explica que ha tornat a espais que sempre l'han atret d'una manera especial, com ara el santuari de la Mare de Déu del Mont, tot rememorant els cèlebres textos de Jacint Verdaguer. Se li fa difícil escollir algun indret descobert que l'hagi sorprès, però destaca el carrer de la Llebre de Girona, revelat a partir d'un text de l'estimat Miquel Pairolí.
D'aquesta sèrie de llibres, Llorenç Soldevila en destaca la “hibridesa i la transversalitat”, perquè tant poden considerar-se “un llibre de component literari com una guia turístico-patrimonial on no falta un component de didactisme o una acta notarial del país com és ara al 2017”, remarca. És així com tant hi poden aparèixer citats una font i una ermita, com una discoteca o un camp de futbol.
Geografia Literària ja té set volums publicats i encara en queden quatre en projecte: Illes Balears i Pitiüses (volum número 5), País Valencià (6), Les Franges: L'alguer, Andorra, Catalunya del Nord i Ponent (7) i Universos literaris (aquest, agrupant la sèrie d'articles que publica l'autor al dominical Cultura d'aquest diari).
Actualització al web
Geografia literària dels Països Catalans també és un projecte web que pretén donar a conèixer l'obra mitjançant la recuperació i la fixació de la memòria d'indrets relacionats amb els nostres escriptors: la xarxa a l'adreça endrets.cat /.