cultura

festival musical

El Black Music aposta pels barris i la formació dels joves

La 16a edició del festival ha organitzat una trentena de concerts i activitats en 16 espais diferents de set localitats

Gloria Gaynor, amb les entrades gairebé exhaurides, encapçala un cartell eclèctic

El Black Music Festival aposta, en la setzena edició, per estendre les seves activitats als barris i als carrers de Girona i Salt –només es fa un concert al Barri Vell: el d'Ala.Ni, una de les millors veus del jazz actual, a La Mercè– i per la formació dels joves com a futurs músics i espectadors. Així ho va remarcar ahir el seu director, Pau Marquès, en la presentació del festival que va tenir lloc a la Diputació, amb la participació del diputat de Cultura, Albert Piñeira, que va anunciar una nova convocatòria per a festivals culturals i la creació de nous públics; l'alcalde de Salt, Jordi Viñas; el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, i Adrià Bauzó, com a músic de la Girona Jazz Project Big Band i director de la Black Music Big Band, el principal projecte formatiu del festival.

La programació del 16è Black Music inclou una trentena de concerts i activitats, a càrrec d'onze artistes locals, cinc de la resta de Catalunya i deu d'internacionals –incloent-hi els espanyols, per “començar la desconnexió”, segons Marquès–, que tindran lloc en tres caps de setmana, del 2 al 19 de març, en 16 espais diferents de set poblacions: sobretot Salt i Girona, però també Fornells de la Selva, Bescanó, Barcelona, Perpinyà i, com a nova incorporació, Reus. El festival té un pressupost de 200.000 euros aportats en part per patrocinadors privats i institucions. La felina imatge gràfica és obra de Nirvana Jiménez .

Pel que fa a la programació, poques novetats: s'ha anat avançant en diferents tongades el cartell encapçalat per la nord-americana Gloria Gaynor –ja només queden un centenar d'entrades a la venda– i el seu clàssic I will survive, convertit per les estrelles de Hollywood en un himne de resistència a Trump. El mateix dia que actuï Gaynor a l'Auditori, els valencians i reivindicatius Aspencat protagonitzaran la primera part de la Festa Black Music, que inclourà també el concurs Playblack –“El playback de tota la vida, no karaoke”– i l'actuació, passada la mitjanit, dels gironins Freegees, en format ampliat i amb el seu repertori disco-funk habitual. I en la recta final del festival i l'entrada de la primavera tindrà lloc al parc del Migdia el Black Music Pícnic, amb The Excitements, l'espectacle familiar de Little Swing i l'actuació de la Black Music Big Band –aquest curs formada per uns 30 alumnes– i Brodas Bros Junior, que inclou uns 18 joves ballarins, després d'haver ofert la mateixa setmana unes sessions per a escoles a l'Auditori, sobre la història del ball a la música negra, davant d'uns 1.200 alumnes.

En el terreny formatiu també destaca la col·laboració amb Òmnium Gironès per organitzar un taller de rap en català adreçat als alumnes de quart d'ESO de l'IES Santa Eugènia, que el clouran amb una actuació a la Frontissa de Santa Eugènia, al costat de Sr. Oca i Beatjammers. El festival sortirà als carrers de Salt, amb l'actuació itinerant de LaDinamo, i arribarà al mercat de La Volta de Sant Narcís, amb Tokaji Quartet. També es vol portar el sound system de l'associació de reggae Rise Up a un altre barri gironí.

GJP: 10 anys ‘de luxe'

La Girona Jazz Project Big Band celebra aquest any el desè aniversari i ho fa amb una nova col·laboració internacional, amb el grup francès Electro Deluxe , que es presentarà l'11 de març a la sala gran de l'Auditori de Girona, coproductor de l'espectacle.

Electro Deluxe, una formació que combina tradició jazzística i modernitat, va publicar el 2012 el disc Live in Paris, gravat al mític Olympia, també amb una big band, i a Girona recrearan aquest format, afegint-hi temes del seu últim disc, Circle (2016).

Ribas ‘vs.' Salellas DJ

Una de les novetats d'aquesta edició són les sessions La Black Music que ens va parir, que enfrontaran els diumenges a l'hora del vermut, al bar i restaurant Els Jardins de la Mercè, dos personatges públics que, com a discjòqueis, punxaran la música negra que més els agrada, en un combat “sense vencedors ni vençuts”. Només està confirmada la sessió que confrontarà el dia 5 els gustos musicals del regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas (PDeCAT), i el regidor Lluc Salellas (CUP). Molta esportivitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia